• uncategorized

Majoritatea reprezentantilor guvernelor statelor membre si-au argumentat opozitia prin faptul ca actualul context economic nu reprezinta momentul potrivit pentru a impune taxarea transportatorilor rutieri pentru poluarea fonica, cea atmosferica si congestia traficului. De cealalta parte, sustinatorii revizuirii Directivei au sustinut ca recesiunea nu ar trebui sa fie o scuza, intrucat masurile avute in vedere oricum nu se vor aplica imediat.

Intre cei mai vocali opozanti s-au numarat reprezentantii Germaniei, Italiei, Marii Britanii, Slovaciei, Bulgariei, Irlandei, Greciei si Estoniei, in tabara sustinatorilor ferventi fiind Franta, Ungaria si Suedia.

Cel mai controversat aspect s-a dovedit a fi taxa suplimentara pentru congestia traficului: in linii mari, ideea de a obliga transportatorii rutieri sa plateasca taxe de acces mai mari pe drumurile aglomerate este respinsa din start de catre state membre aflate la periferia Uniunii (Portugalia, Malta, tarile Baltice). Italia, Olanda, Finlanda si Bulgaria sunt dispuse sa accepte astfel de dari noi pentru camioane, daca si autoturismele vor fi taxate in mod similar.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, Romania se numara printre opozantii introducerii taxelor suplimentare pentru camioane. In contextul economic actual, autoritatile de la Bucuresti considera ca trebuie evitate „orice masuri excesive care sa conduca la o crestere exagerata a costurilor de transport si sa afecteze astfel coeziunea economica a Comunitatii“. De asemenea, potrivit precizarilor facute de ministrul Radu Berceanu in cadrul dezbaterii pe marginea Directivei, Romania se opune taxarii costurilor aferente congestionarii traficului.

Pe de alta parte, comunicatul MTI subliniaza ca Romania continua sa sprijine aplicarea principiului „poluatorul plateste“, pentru a creste eficienta transportului rutier. Astfel, fiind stat de granita al Uniunii Europene, dependent in mare masura de transportul rutier, „Romania este in mod deosebit interesata de cresterea eficientei economice a acestui sector“.

Desi Consiliul a respins cu o majoritate covarsitoare varianta de compromis potrivit careia taxele suplimentare pentru congestia traficului ar fi urmat sa fie aplicate abia peste patru ani, subiectul Eurovinieta nu a fost scos definitiv de pe agenda autoritatilor europene. Cum suedezii vor prelua de la cehi presedintia UE in iulie, subiectul Eurovinieta are toate sansele sa fie reluat in discutie in a doua jumatate a anului, daca nu se ajunge la un pana luna viitoare, asa cum si-a propus presedintia ceha. Potrivit concluziilor reuniunii Consiliului Uniunii Europene, ministrii Transporturilor din statele membre vor continua sa examineze proiectul de act normativ, concentrandu-se in mod special asupra scopului Directivei, problemei taxarii congestiei (inclusiv limitele maxime ale taxelor), destinatia fondurilor colectate prin aplicarea noilor taxe si planul de actiune pentru masurile de reducere a impactului negativ al transportului rutier.            

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *