- uncategorized
Potrivit graficului lucrarilor, pana la sfarsitul anului vor fi receptionate garile Galati, Oradea, Fetesti, Sibiu, Sighisoara, Bacau, Drobeta Turnu-Severin, Brasov, Buzau, Arad, Ploiesti Sud, Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara si Craiova. Acestea se vor adauga garilor din Tulcea si Focsani, finalizate in 2005, si celor din Alba Iulia si Suceava-Burdujeni, terminate in 2006. Reprezentantii MTCT estimeaza ca galatenii vor fi primii care vor beneficia in trimestrul I al acestui an de servicii de calitate mai buna, odata cu inaugurarea noii gari.
Lucrarile de modernizare vizeaza atat restaurarea tencuielii, a zugravelilor interioare si inlocuirea instalatiilor electrice si termice, cat si modernizarea salilor de asteptare, holurilor centrale, intrarilor si caselor de bilete. In interiorul garilor vor fi ampalsate scari rulante, precum si ascensoare care sa permita accesul spre etaj sau mezanin. In plus, o parte dintre garile incluse in program vor avea pasaje subterane si tuneluri pietonale pentru a reduce aglomeratia. De asemenea, vor fi amenajate spatii de parcare si statii de taxi. Noile gari vor dispune inclusiv de puncte de informare digitale, cu ajutorul carora calatorii vor putea afla mult mai usor mersul trenurilor sau traseele disponibile.
Modernizarea se va resimti si la capitolul spatiilor comerciale din gari, fiind vizata inlocuirea actualelor
chioscuri, ceea ce va duce la majorarea veniturilor din chirii. De asemenea, noile statii feroviare vor dispune de facilitati pentru persoanele cu dizabilitati (rampe de acces, grupuri sanitare speciale si puncte de informare adecvate). Gara din Constanta, unde lucrarile se vor finaliza la sfarsitul anului viitor, va avea in incinta chiar si o sala multifunctionala, capabila sa gazduiasca seminarii sau conferinte.
Cu toate acestea, investitiile nu vor putea rezolva pe deplin deficientele garilor din Romania, in conditiile in care la nivel national exista 1.070 de statii si halte, majoritatea departe de standardele europene.