• uncategorized

In urma negocierilor purtate intre reprezentantii Comisiei Europene si statele membre a fost convenit transferul a 10 miliarde de euro din Fondul de Coeziune, catre Mecanismul Conectarea Europei (Conecting Europe Facility – CEF), in scopul accelerarii procesului de finalizare a coridoarelor prioritare de transport situate pe reteaua centrala TEN-T. 

Suma de 10 miliarde euro este dedicata statelor membre care intra sub incidenta politicii de coeziune. Alocarea ce revine Romaniei din aceasta suma este de aproximativ 1,3 miliarde de euro.
Astfel, Ministerul Transporturilor are la dispozitie 1,3 miliarde de euro pentru dezvoltarea de proiecte pe cele doua coridoare care strabat Romania si fac parte din directiile de dezvoltare prioritare ale Uniunii Europene, respectiv Coridorul Rin-Dunare si Coridorul Orient/Est-mediteraneean.

Reabilitarea caii ferate Craiova-Calafat

In vederea demararii procesului de selectionare a unor proiecte prioritare ce pot fi finantate prin intermediul acestui nou instrument financiar, Ministerul Transporturilor a identificat mai multe variante de lucru, care urmeaza sa fie confirmate prin intermediul Master Planului General de Transport, care va fi finalizat in februarie 2014.
Unul dintre proiectele care va primi finantare prin intermediul acestui program este reabilitarea caii ferate Craiova-Calafat, care asigura conexiunea cu podul Calafat-Vidin, ca parte integranta a Coridorului Orient/Est-Mediteraneean, definit prin regulamentul CEF. Studiul de fezabilitate a fost finalizat in anul 2012, iar valoarea totala a proiectului ajunge la 400 milioane euro.

Modernizarea a 16 porturi

Restul sumei, pana la 1,3 miliarde de euro, vizeaza in primul rand modernizarea celor 16 porturi dunarene si maritime. „Alocarea celor 1,3 miliarde de euro reprezinta o veste foarte buna pentru Romania. Investitiile europene vor fi directionate catre asigurarea canalului navigabil si imbunatatirea infrastructurii intermodale, respectiv conexiuni feroviare mai rapide ale porturilor, astfel incat transporturile de marfuri pe Dunare sa creasca in viitorul apropiat cu 20% fata de nivelul din 2010”, a declarat ministrul Transporturilor, Ramona Manescu.
Noul program de finantare Mecanismul Conectarea Europei (Conecting Europe Facility) se alatura astfel Programului Operational Sectorial de Transport (POST), aflat acum in plina desfasurare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *