- uncategorized
Plenul Parlamentului a adoptat, in data de 11 martie, cu 359 de voturi „pentru“, 256 „impotriva“ si 86 de abtineri, propunerea Comisiei de modificare a Directivei Eurovinieta, in baza careia taxele de drum percepute camioanelor vor include sume suplimentare pentru pentru poluarea aerului, cea sonora si ambuteiaje. Votul strans este determinat de caracterul nepopular al modificarilor propuse, mai ales in contextul economic actual, recunoscut si de catre Adriana Ticau, vicepresedintele Comisiei pentru Transport si Turism din cadrul Parlamentului European: „Momentul ales este extrem de dificil: criza economica face ca numarul comenzilor sa scada, transportatorii au costuri mai ridicate, se desfiinteaza firme si se pierd locuri de munca“.
In varianta adoptata in plenul Parlamentului, Directiva prevede ca taxele de drum ce includ sume aferente poluarii aerului si sonore pot fi aplicate pe toate drumurile din reteaua TEN-T, dar si pe „drumurile care preiau in mod obisnuit un volum important de marfuri“. In ce priveste taxarea suplimentara pentru congestie, parlamentarii nu au fost de acord nici cu propunerea Executivului UE, dar nici cu varianta de compromis adoptata de comisia de specialitate a Parlamentului. Astfel, taxarea camioanelor pentru congestia soselelor nu va fi obligatorie, cum ar fi dorit Comisia Europeana, dar nici nu va fi conditionata de aplicarea unei taxe similare pentru autoturisme, cum a propus comisia parlamentara pentru Transport si Turism. De asemenea, s-a renuntat si la formula standard pe baza careia sa se calculeze costurile asociate congestiei, ceea ce inseamna ca statele membre au libertate totala in aceasta privinta.
Compromisul la care s-a ajuns risca sa transforme o directiva europeana dintr-o norma comuna intr-o reglementare aplicabila in moduri foarte diferite. „O directiva care nu se aplica cu caracter obligatoriu pentru toate statele membre nu isi va atinge scopul si poate denatura semnificativ piata interna, prin barierele pe care unele state membre le pot introduce, daca doresc, in calea liberei circulat ii a persoanelor si a marfurilor“, a adaugat Adriana Ticau.
Desi Parlamentul European a scapat de subiectul controversat al noii Directive, transformarea acesteia in legislatie aplicabila va mai dura. Astfel, dupa incercarea presedintiei franceze a UE de a ajunge la un compromis politic pe marginea revizuirii Directivei Eurovinieta, soldata cu un esec in decembrie 2008, Consiliul Uniunii Europene nu a facut progrese in aceasta directie. Presedintia ceha a UE si-a propus sa transeze subiectul in prima jumatate a acestui an, insa este de asteptat ca o decizie finala sa fie amanata pana dupa alegerile europarlamentare din iunie.