- uncategorized
Autoritatile sustin ca vor sa evite experienta Poloniei, stat care nu a impus o taxa similara in momentul aderarii la Uniunea Europeana si si-a vazut parcul auto imbogatit cu 1,2 milioane de „rable“. In plus, Guvernul sustine ca nu a introdus o taxa ilegala, aceasta fiind practicata in 16 tari europene.
Indiferent de soarta taxei de prima inmatriculare introdusa de autoritatile romane, cei care planuiesc sa cumpere o masina trebuie sa se impace cu ideea ca vor plati mai mult. Motivul il constituie intentia Comisiei Europene de a introduce o taxa ecologica generala la nivel comunitar. Aceasta taxa ar urma sa inlocuiasca taxele de drum si de prima inmatriculare din toate statele membre ale UE in care se percep astfel de biruri.
Propunerea legislativa pentru introducerea taxei ecologice va fi prezentata de Executivul European ministrilor Finantelor din statele membre ale Uniunii, chiar in aceasta primavara. Mai mult ca sigur vor avea loc tot felul de negocieri si cel mai probabil taxa europeana va intra in vigoare abia in 2009. Chiar daca introducerea taxei va intarzia cel putin un an, sunt sanse mici ca initiativa sa fie abandonata, pentru ca ideea este sustinuta puternic de membrii Parlamentului European, dupa cum a precizat chiar comisarul european pentru Taxe si Uniune Vamala, László Kovács (foto). „Ma ingrijoreaza modul in care contribuabilii sunt obligati sa achite taxa de inmatriculare intr-un stat, iar atunci cand se muta intr-o alta tara, pot fi nevoiti sa achite o a doua taxa de acelasi fel. Acest fapt reprezinta dubla impozitare, respectiv o bariera interna existenta pe piata“, a explicat Kovács intr-un interviu acordat cotidianului britanic The Sunday Telegraph.
Potrivit proiectului Comisiei Europene, 25% din valoarea taxei va depinde de nivelul emisiilor de bioxid de carbon ale vehiculului. Desi cuantumul taxei ar putea fi diferit de la o tara la alta, se are in vedere respectarea unei metodologii unice de calcul.