- uncategorized
Primele semne ale dezghetarii creditarii
Statisticile Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au aratat ca, la finele lunii noiembrie 2009, pentru a doua oara in acest an, creditul neguvernamental a crescut atat pe componenta in lei, cat si in euro. Astfel, soldul in lei catre populatie s-a redus cu 0,54%, ajungand la 39 miliarde lei, in timp ce imprumuturile catre companii au crescut cu 0,85%, pana la 40,93 miliarde lei. In aceste conditii, creditul total in moneda nat ionala s-a majorat cu 0,17%, la 79,9 milarde lei. Si creditul in valuta a crescut, in total cu 0,12%, pina la echivalentul a 28,3 miliarde euro, pe fondul avansului componentei pentru persoane fizice (0,32%), ca efect al programului Prima Casa.
Totodata, potrivit unui studiu al Deloitte, 75% din totalul companiilor ce activeaza in Romania considera ca imprumuturile bancare au fost mai accesibile in ultimul trimestru al anului trecut decat in cel deal treilea trimestru, cand 54% dintre companii reclamau dificultatea obtinerii unui credit. „Pe parcursul ultimului an, bancile au subliniat de multe ori ca inghetul de pe piata creditarii este in principal cauzat de cerere, in contextul in care tot mai putine companii se califica pentru obtinerea unui credit.
Rezultatele studiului arata ca firmele indeplinesc acum mai usor criteriile de eligibilitate, pe masura ce perspectivele economice si financiare se imbunatatesc“, a declarat George Mucibabici, presedintele Deloitte Romania. In acest context, studiul Deloitte Romania releva ca managerii companiilor romanesti considera ca economia are perspective mai bune fata de ultimele patru luni.
Creditele pentru companii au prioritate
Potrivit lui Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCredit ºiriac Bank Romania, creditarea se va revigora incepand cu primul trimestru in cazul companiilor si din a doua parte a anului in ceea ce priveste persoanele fizice, concomitent cu cresterea interesului pentru economisire.
„Pe partea de economisire anticipez mentinerea trendului crescator, intr-un ritm mai rapid decat cel care va fi inregistrat pe zona de creditare, in conditiile in care oamenii vor fi in continuare circumspecti din cauza ca nu exista premisele clare ale iesirii din criza“, a declarat Rasvan Radu. In opinia presedintelui UniCredit ºiriac Bank, cel mai mare risc cu care s-ar putea confrunta sistemul bancar in acest an este legat de acordarea urmatoarelor transe de bani din partea Fondului Monetar International (FMI). „Pentru bancile din Romania, orice evolutie in sensul devansarii sau al intarzierii virarii transelor de la FMI poate aduce dezechilibre.
Totodata, mai exista un risc politic, in contextul in care evolutia economiei depinde de un guvern stabil. Un alt risc care poate exista, la fel ca si anul trecut, este cel legat de aparitia unui blocaj al platilor in primul trimestru al anului“, a afirmat Radu. In ceea ce priveste evolutia anului trecut, seful UniCredit sustine ca 2009 a fost dificil si ca sectorul real a fost afectat mai mult decat cel bancar. Cu toate acestea, sistemul bancar a fost solid pe parcursul anului trecut, gratie capitalului primit de la bancile mama. „Anul a inceput destul de rau si s-a terminat la fel.
Este un an in care, poate pentru prima data, s-au separat companiile care sunt bine gestionate si au rezistat si cele care abia supravietuiesc, respectiv s-au detasat bancile care sunt mai solide“, a spus seful UniCredit ºiriac Bank.
Bancile aleg afaceri de nisa in 2010
Bancile prezente pe piata romaneasca au avut in trecut strategii similare, dar in prezent incearca sa-si aleaga o nisa de piata, in functie de care vor stabili si investitiile pe care le vor realiza, a declarat Omer Tetik, prim vicepresedinte al Credit Europe Bank Romania. „In trecut, toate bancile au avut aproape aceeasi strategie, bazata pe extindere agresiva si angajare de personal, dar fiecare institutie incearca in prezent sa aleaga o nisa.
De exemplu, la Credit Europe Bank nisa pe partea de retail banking este CardAvantaj si astfel organizam reteaua si structura acesteia in functie de nevoile acestor clienti“, a declarat recent Tetik. Totodata, Tetik a anticipat ca profiturile bancilor vor reveni in urmatorii 2-3 ani la nivelurile din anii premergatori crizei financiare, dar acestea se vor baza pe eficienta si nu neaparat pe marjele dobanzilor.
Gradul redus de economisire afecteaza creditarea
Imbunatatirea accesului la credite tine si de nivelul economiilor populatiei si companiilor, intrucat acestea reprezinta disponibilitati imediate pentru banci, neafectate de conditiile pietelor financiare externe. Iar la capitolul economisire, Romania este codasa in regiune. Astfel, un studiu al companiei de consultanta AT Kearney arata ca bulgarii economisesc cu 50% mai mult decat romanii, in conditiile in care valoarea medie a depozitelor din cele doua tari este de 1.034 euro/ locuitor in Romania si 1.549 euro/locuitor in Bulgaria. In Ungaria, aceasta valoare este de 2.764 euro, in Polonia la 2.281 euro, iar in Turcia la 1.196 euro.
Pe primul loc in tarile analizate de firma de consultanta AT Kearney se afla Cehia, cu o valoare medie de 5.870 de euro. In plus, studiul AT Kearney arata ca Romania va avea nevoie de 80 de ani ca sa ajunga la nivelul Bulgariei in privinta sumelor economisite de populatie. Previziunea este confirmata de statisticile BNR, care arata ca depozitele in lei ale persoanelor juridice s-au majorat cu 0,8% in noiembrie 2008 fata de luna precedenta, insa s-au redus cu 1,7% comparativ cu noiembrie 2008, pana la 41,17 miliarde de lei.