- uncategorized
Mirabela Stoica
Tehnologia de obtinere si rafinare a acestui combustibil se bazeaza pe procese biologice si termochimice. Se folosesc resturi de lemn din paduri, precum si resturi vegetale din gunoiul adunat de la oameni. Compania americana vrea sa produca bioetanol la scara industriala, astfel ca oamenii il vor putea cumpara curand. Multe tari care sunt dependente de petrol au cautat alternative la aceasta sursa de combustibil, iar noua tehnologie ar putea avea un impact puternic asupra domeniului.
Bioetanolul, alternativa la benzina
Bioetanolul este un combustibil ecologic, formula chimica fiind aceeasi cu cea a alcoolului etilic gasit in bauturile spirtoase. Materia prima din care se produce bioetanolul este reprezentata de resturi din industria lemnului (cherestea, bucati de lemn, hartie reciclata), trestie de zahar, sfecla de zahar, porumb. Bioetanolul este folosit ca o alternativa la benzina, in amestecuri de proportii diferite cu aceasta sau in stare pura.
Din punct de vedere al caracteristicilor, bioetanol are o cifra octanica mai mare decat benzina, de aici rezultand o ardere mai eficienta, implicit si emisii de CO2 mai reduse decat in cazul motoarelor care functioneaza doar cu benzina. Puterea energetica per litru este insa mai mica (34%), fiind nevoie de mai mult combustibil pentru acelasi numar de kilometri. Pentru atingerea unei eficiente cat mai ridicate, o masina trebuie dotata cu un motor exclusiv proiectat pentru a functiona cu bioetanol.
Traditie in Brazilia
Brazilia este tara cu cea mai lunga traditie in utilizarea bioetanolului, folosit acum in proportie de aproximativ 30% din totalul combustibililor auto. La acest lucru contribuie plantatiile de trestie de zahar (o materie prima din care se poate produce bioetanol) ce sunt recoltate de 3-4 ori pe an.
Momentan, reglementarile ecologice in vigoare in SUA si Europa prevad folosirea combustibililor amestec de etanol si benzina in proportii diferite. Planurile viitoare prevad cresterea ponderii bioetanolului, in vederea reducerii emisiilor de gaze ce creeaza efectul de sera.
Din zahar sau porumb
Producatorii auto studiaza noi metode de a produce combustibil din materii prime neconventionale. Cei de la Audi vor sa aiba in viitor masini care merg cu combustibil facut din zahar sau porumb. In acest sens, Audi a investit in compania franceza Global Bioenergies, pentru a gasi noi metode de a produce combustibil. Compania din Franta a dezvoltat un proces tehnologic prin care poate obtine combustibil din zahar, acesta fiind obtinut mai repede si fiind mai ieftin decat alti biocombustibili.
Numele noului combustibil este bio-izooctan. Utilizarea lui nu necesita nicio modificare facuta masinilor pe care le alimenteaza. Compania franceza obtine combustibilul printr-un proces de fermentare a zaharului folosind bacterii E.coli modificate genetic. Obtinerea lui nu implica un proces de distilare. De obicei, un asemenea proces este indelungat si implica mari costuri. Prin modificarea bacteriei E.coli, drojdia folosita in cadrul procesului nu este contaminata de productia de combustibil, aceasta fiind o problema intampinata in cursul producției de etanol.
Acest avantaj permite bacteriilor sa actioneze o perioada mai lunga.
Algele vor inlocui benzina si motorina?
Viitorul ne-ar putea rezerva surprize mari in domeniul combustibililor prietenosi cu planeta. Masinile cu care vom umbla ar putea inlocui benzina si motorina cu combustibil obtinut din alge. Acestea pot produce petrol, ca o alternativaa la combustibilul fosil folosit in zilele noastre, spune profesorul american Juergen Polle. Algele sunt privite ca o sursa foarte buna, deoarece ele pot creste in apa sarata si nu polueaza.
Algele prezinta si avantajul ca nu ocupa teren arabil. Totodata, au nevoie de dioxid de carbon pentru a realiza fotosinteza, ceea ce le face extrem de prietenoase cu mediul inconjurator. Cercetarile in domeniul algelor au crescut mult in ultimul timp. Chiar presedintele american Barack Obama a subliniat importanta lor ca viitoare sursa de combustibil, anuntand alocarea sumei de 30 de milioane de dolari pentru cercetari.
Pe baza de hidrogen din plante
O echipa de oameni de stiinta de la Universitatea Tehnica din Virginia a descoperit o modalitate de a extrage cantitati mari de hidrogen din orice fel de planta, inovatie care are potentialul de a sta la baza producerii de combustibil ieftin si deloc daunator pentru mediu. „Noul nostru proiect ar putea pune capat dependentei de combustibili fosili. Hidrogenul este unul dintre cei mai importanti combustibili bio ai viitorului”, a precizat Percival Zhang, profesor asociat al Universitatii. Zhang si echipa sa au reusit sa extraga din plante o cantitate mare de hidrogen, proces care era posibil pana acum numai in teorie.
Hidrogenul ar putea inlocui benzina, datorita unei noi tehnologii. Noua metoda nu este deloc daunatoare pentru mediu, se foloseste de surse naturale regenerabile, nu emana gaze cu efecte de sera si nu necesita metale grele costisitoare. Metodele precedente de producere a hidrogenului erau deosebit de scumpe si contribuiau la efectul de sera.