• uncategorized

Se doreste preluarea unui model de succes

Initiatorul acestui proiect legislativ, deputatul democrat Laurentiu Mironescu, (foto) ne-a declarat ca pe 15 martie se va finaliza un studiu care va compara modul de organizare a portului Constanta cu sistemele utilizate in primele porturi din lume ca volum al traficului de marfuri. Studiul va scoate in evidenta o stare de fapt deja cunoscuta si anume ca toate marile porturi sunt administrate de o autoritate, model pe care va trebui sa-l adopte si Romania pentru dinamizarea activitatii si cresterea competitivitatii.

Mironescu, fost director al CNAPM in perioada 1999-2001, este de parere ca modificarea modului de organizare va duce la imbunatatirea simtitoare a activitatii, prin cresterea eficientei managementului. „Nu inventez eu roata sau apa calda, acest proiect a mai fost propus si inainte, dar, din inertie sau nepasare, nu s-a ajuns la punerea sa in practica. O autoritate portuara va putea specula mai bine in folosul sau aspectele comerciale, va putea elabora o viziune integrata a activitatii portuare, prin administrarea a tot ce tine de nave si personalul acestora“, sustine deputatul.

Autoritatea portuara va obliga operatorii sa faca investitii

Masura infiintarii unei autoritati portuare ar putea fi insotita de introducerea obligativitatii de a investi pentru operatorii portuari. Potrivit lui Mironescu, aceasta obligativitate va duce in mod cert la dinamizarea activitatii si cresterea calitatii serviciilor prestate, avand in vedere ca la ora actuala, exista foarte multi operatori care detin dane, dar nu le folosesc, multumindu-se sa le subinchirieze.

In paralel cu derularea studiului amintit, deputatul va avea si o intrevedere cu ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, caruia ii va expune avantajele modificarii modului de organizare a portului in speranta obtinerii unui sprijin guvernamental pentru initiativa legislativa.

Mircea Banias, directorul general al CNAPM, crede ca transformarea in autoritate portuara a institutiei pe care o conduce nu poate aduce decat avantaje: „Ar fi mult mai bine pentru noi. Asteptam acum finalizarea studiului, transpunerea acestuia intr-un proiect legislativ si adoptarea in Parlament“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *