• uncategorized

Potrivit actului normativ adoptat luna trecuta de catre Guvern, taxa pe valoare adaugata poate fi dedusa, in perioada 1 mai-31 decembrie 2010, in cazul masinilor folosite in interes de serviciu. In cazul vehiculelor cu masa mai mica de 3,5 tone, cel mult 9 scaune pentru pasageri si destinate transportului de persoane, TVA nu se va putea deduce, cu exceptia celor „utilizate pentru transmiterea folosintei in cadrul unui contract de leasing financiar sau operational“, deci a masinilor cumparate in leasing financiar sau operational.

Alte vehicule exceptate de la noile schimbari, deci pentru care TVA va fi deductibila, sunt cele utilizate pentru interventii, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de munca, dar si vehiculele adaptate pentru a putea fi folosite drept care de reportaj, cele folosite de agenti de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca.

De asemenea, va fi deductibila TVA platita la achizitia vehiculelor pentru transportul cu plata de persoane, inclusiv taxiurile, dar si cele utilizate pentru inchiriere catre alte persoane, scoli de soferi si cele utilizate in scop comercial (pentru revanzare). De asemenea, ramane deductibila TVA aferenta combustibilului utilizat de aceste vehicule.

Potrivit reprezentantilor ALB, noile prevederi reprezinta o aliniere a interpretarii contractelor de leasing la normele din Directiva comunitara privind TVA, care considera leasingul un serviciu si nu o achizitie de bunuri.

Mentinerea deducerii TVA la vehiculele achizitionate in leasing va avea darul de a salva piata acestor servicii de finantare de la prabusirea totala, insa, chiar si in aceste conditii, este asteptata o reducere cu 50-60% a valorii bunurilor finantate in prima jumatate a acestui an.

Motivele principale sunt faptul ca societatile de leasing sunt preocupate sa urmareasca derularea contractelor existente, in sensul incasarii ratelelor de leasing si al valorificarii bunurilor care au fost recuperate – si mai putin sa incheie contracte noi, iar potentialii clienti sunt reticenti cu privire la incheierea unor contracte de finantare.

„Foarte putine firme de leasing au incheiat contracte noi in acest an. Exista firme, in special de transport si de curierat, care si-au restructurat activitatea si care si-au adus masinile la firma de leasing dupa ce au intrat in incapacitate de plata a ratelor“, a explicat Adrian Dodita, secretarul general al Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania.       

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *