- uncategorized
Potrivit unui raport al CFR infrastructura, cele 52 de sectii sunt de interes local, iar masura inchiderii sau inchirierii catre administratorii privati de infrastructura feroviara este determinata de dificultatile in calea rambursarii unor datorii ce depasesc doua miliarde de lei. Restantele sunt in special la plata energiei electrice, iar companiile distribuitoare de electricitate au amenin- tat in repetate randuri ca vor pune sechestru pe unele active sau chiar vor cere insolventa CFR Infrastructura.
Conducerea Ministerului Transporturilor si Infratructurii a contabilizat pierderi de 98,2 milioane de lei in contul celor opt regionale CFR, din care un sfert revine sectiei de cale ferata Sacuieni BH – Abrami – Simleu Silvaniei – Sarmasag. De altfel, Regionala Cluj inregistreaza cele mai mari pierderi din exploatare, cifrate la peste 31 de milioane de lei, fiind secondata de Regionala Timisoara, cu 29,6 milioane de lei si Regionala Galati, cu 19,8 milioane de lei. Regionala Bucuresti ocupa locul al patrulea in clasamentul pierderilor, cu 7,7 milioane de lei, fiind urmata de Regionala Iasi, care, desi are o situatie financiara mai buna in ansamblu (doar 5 milioane de lei pierderi), iese in evidenta prin faptul ca administrarea a 12 dintre cele 16 sectii de cale ferata este grevata de cheltuieli mai mari decat veniturile. Penultimul loc in clasamentul pierderilor revine Regionalei Craiova, cu aproximativ 5 milioane de lei, in timp ce in contul Regionalei Constanta nu sunt inregistrate rezultate negative. Cea mai buna situatie o are Regionala Brasov, care inregistreaza venituri mai mari decat cheltuielile – un „plus“ de 28.000 de lei anual.
In situatia in care CFR Infrastructura va renunta la cele 52 de sectii nerentabile, 1.532 de angajati ar risca sa ramana pe drumuri, insa, daca vor exista companii private interesate sa preia administrarea liniilor cu pierderi, numarul disponibilizatilor ar putea fi mult mai mic. Masura trecerii unor asa-numite linii neinteroperabile in administrare privata a fost utilizata deja cu succes in anii anteriori, iar alaturi de CFR Infrastructura au aparut astfel gestionari de cale ferata privati ca Servtrans Invest, Regio Trans sau Rompetrol Logistics. Totusi, nu toate liniile pot starni interes, cu atat mai mult cu cat gestionarii privati care s-au concentrat pe servicii de transport feroviar de pasageri pe sectiile CF preluate de la stat (cazul Regio Trans si Servtrans Invest) au solicitat, de multe ori in zadar, sustinere din partea statului conform principiului serviciului public obligatoriu, in baza caruia se subventioneaza operarea transporturilor pentru a nu condamna anumite comunitati la izolare.
Clasamentul celor mai nerentabile sectii CF
• Sacuieni BH – Abrami – Simleu Silvaniei – Sarmasag (Regionala Cluj): -22.007 mii lei
• Santana – Brad (Regionala TImisoara): -13.351 mii lei
• Buzau – Berca – Nenoiasu (Regionala Galati): -10.216 mii lei
• Galati – Barlad (Regionala Galati): -8.119 mii lei
• Timisoara Nord – Cenad (Regionala Timisoara): -6.411 mii lei
• Ploiesti Nord – Maneciu (Regionala Bucuresti): -4.333
• Ilva Mica – Rodna Veche (Regionala Cluj): -4.134
• Abrami – Popesti (Regionala Cluj): -3.043
• Simeria – Hunedoara (Regionala Timisoara): -2.376
• Curtea de Arges – Pitesti (Regionala Craiova): -2.287