• uncategorized

Indeplinind inca de la inceput cerintele standard si criteriile IMO (International Maritime Organization) de pregatire in domeniu, prevazute de Conventia STCW (Standards of Training, Certification and Watch Keeping), este unicul centru de perfectionare din Romania acreditat de Autoritatea Navala Romana (ANR) si desemnat in mod expres de catre Ministerul Transporturilor, prin Ordinul 1627/2006, sa organizeze si sa desfasoare cursurile obligatorii ce intra sub incidenta STCW, in materie de siguranta maritima.

Globalizarea si internationalizarea fortei de munca este mai evidenta in industria navigatiei, presupunand o abordare interculturala in procesul de pregatire. Din acest motiv, intreaga capacitate profesionala a expertilor CERONAV, dobandita pe parcursul a zeci de ani de experienta, este pusa la dispozitia acestei institutii, contribuind astfel la alinierea la nivel mondial a aspiratiilor si practicilor folosite in instruirea personalului navigant. Astfel, in prezent, CERONAV organizeaza anual aproximativ 2.000 de grupe de pregatire, perfectionare, specializare si calificare pentru aproximativ 32.000 de cursanti din domeniile maritim, al navigatiei pe ape interioare si portuar, in concordanta cu cerintele regulamentelor nationale si internationale (STCW’95, ISM Code, Danube Convention), sub standardele de calitate a ISO 9001/2000.

Programele de instruire nu au ca unic scop acoperirea cerintelor minime de pregatire a personalului navigant, ci vin in intampinarea necesitatilor de informare si perfectionare din ce in ce mai crescute din domeniile mai nou aparute in navigatie, cat si a puternicei tehnologizari a celor deja cu traditie.

Gama variata de cursuri oferite poate fi structurata dupa mai multe criterii. Exceptandu-le pe cele obligatorii din perspectiva STCW, am putea mentiona cateva domenii in care cererea pietei este crescuta pentru training: domeniul ce se refera la navele cu caracteristici speciale (chimice, pentru transport de produse petroliere/gaze, RO-RO pasagere), domeniul cursurilor ce se adreseaza personalului cu atributii speciale (in prevenirea incendiilor, siguranta navei, lupta anti-tero) sau domeniul navigatiei in zone reci – Navigatia in Gheata.

CERONAV si-a creat o solida baza materiala, ce este capabila sa ofere – in principal datorita simulatoarelor de navigatie ce le detine, dar nu numai – un cadru cat mai realistic al conditiilor de navigatie, in conformitate cu ultimele realizari tehnologice in domeniu, Simulatorul pentru Misiuni Complete de Navigatie fiind de altfel cel mai mare si mai complex din bazinul Marii Negre. De asemenea, baza nautica de antrenament de care dispune institutia ofera mediul necesar derularii acelor programe de instruire ce privesc siguranta in navigatie. De altfel, aceasta baza nautica va suferi, in urmatorii doi ani, transformari puternice ca urmare a unui ambitios plan de reconstructie. In acest fel, CERONAV va putea oferi un cadru profund optimizat de desfasurare a cursurilor intr-un complex de cladiri noi, dar, mai mult decat atat, va avea posibilitatea de a promova cursuri noi, in conformitate cu cerintele internationale mereu in schimbare si perfectionare.

Pe langa continua preocupare asupra perfectionarii metodelor de instruire a personalului navigant, CERONAV a hotarat, prin obiectivele strategice impuse pentru anii viitori, implicarea in desfasurarea actiunilor de cercetare stiintifica, cu scopul de a gasi modalitati de revigorare a transportului pe ape interioare in Romania. Primii pasi au fost deja facuti, institutia activand ca partener sau lider de proiect in cadrul unor initiative ce au acest obiectiv, sub forma unor proiecte finantate de Comisia Europeana.

 

Navigatia in Gheata in Marea Baltica

Navigatia in Marea Baltica impune abilitati speciale, datorita conditiilor climaterice dure in aceasta zona geografica. Cu o suprafata inghetata aproape in totalitate mai mult de sase luni pe an, capacitatea de a alege cea mai buna ruta poate fi serios afectata de proprietatile gheturilor. Navigatia in gheata este influentata de grosimea bancului de gheata, marimea campului de gheata, directia si viteza vantului.

In aceste conditii, siguranta transportului poate fi garantata numai de existenta la bordul navei a unui echipaj bine antrenat si cu solide cunostinte in domeniu, impreuna, desigur, cu rapoartele privind evolutia vremii in timp real, cat si rapoartele privind evolutia gheturilor.

Cursul de „Navigatia in Gheata in Marea Baltica“ vine in intampinarea acestor cerinte.

Pe parcursul derularii programului, cursantii vor primi instruirea teoretica necesara si sarcini practice, ce vor fi conduse prin folosirea Simulatorului complex TRANSAS – punti de navigatie integrata. Echipamentul are capacitatea de a simula diferite situatii de navigatie in gheata, inclusiv cu asistenta unui spargator de gheata. Continutul cursului prevede modalitati de solicitare a asistentei unui spargator de gheata sau remorcaj in gheata, interpretarea hartilor meteo pentru aceasta zona si luarea masurilor necesare pentru protejarea navei, incarcaturii si echipajului. De asemenea, absolventii vor fi capabili in a determina caracteristicile gheturilor pentru acea zona de tranzit, sa efectueze manevrele specifice, sa cunoasca procedurile si practicile standard de navigatie in aceasta zona.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *