• uncategorized

Cu cosciugul in frunte

Marsul programat in data de 29 aprilie de la Palatul CFR la sediul Guvernului a reunit 6.000 de feroviari, cortegiul protestatarilor fiind precedat de un cosciug-simbol. Desi intentionau sa se intalneasca cu ministrul Transporturilor, ceferistii n-au avut interlocutor, Radu Berceanu fiind plecat in Cehia, la o reuniune a ministrilor de resort din UE.

Protestatarii au inaintat reprezentantilor MTI si Guvernului o petitie cu cinci revendicari principale: renuntarea la disponibilizari, cu exceptia angajatilor in prag de pensionare, oprirea declinului tehnic al sistemului feroviar romanesc, anularea datoriilor CFR Infrastructura, achizitionarea energiei electrice de catre companiile feroviare direct de la furnizori, precum si reducerea lefurilor directorilor de la companiile feroviare de stat si ale personalului TESA.

 

Pensionari in locul disponibilizarilor

Protestatarii au avertizat, prin vocea lui Gheorghe Popa, presedintele Federatiei Nationale Feroviare Miscare-Comercial, ca vor utiliza „toate formele de protest: miting, deschiderea conflictului de munca si, ca forma extrema, greva de avertisment si greva generala“, iar daca solicitarile vor ramane fara raspuns, circulatia pe calea ferata va fi paralizata.

Doleantele ceferistilor au fost auzite, deoarece Constantin Axinia, subsecretar de stat in MTI responsabil cu coordonarea companiilor feroviare publice, a declarat ca nu se pune problema concedierii a peste 12.000 de angajati, ci vor fi pensionati aproximativ 3.700 de feroviari. Totusi, dupa cum a mentionat Gheorghe Popa, protestul nu ar mai fi avut loc in cazul in care reprezentantul ministerului ar fi anuntat din timp aceasta decizie.

 

Adio sporuri si prime

Desi initial s-a vehiculat ca s-ar disponibiliza 12.000 de angajati ai CNCF CFR SA (CFR Infrastructura), CFR Calatori, CFR Marfa, CENAFER, AFER si alte companii publice din sectorul feroviar, reprezentantii ministerului s-au razgandit si au concluzionat ca ar fi inoportuna trimiterea in somaj a mii de acari, manevranti sau mecanici de locomotiva absolventi ai unor cursuri de specializare. Vor parasi totusi sistemul 3.781 de angajati pensionabili si se vor elimina unele sporuri si primele de Paste si Craciun.

Un alt obiectiv al feroviarilor, vizand reducerea salariilor persoanelor cu functii de conducere din cadrul celor trei companii, a fost indeplinit, cu mentiunea ca, unde nu mai sunt necesare serviciile angajatilor, se va recurge la restructurarea respectivelor compartimente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *