• uncategorized

Maria Mihulescu

„Cauzele unei astfel de decizii sunt legate, in principal, de existenta unor litigii impotriva Aeroportului Timisoara, avand ca obiect activitati anticoncurentiale investigate in prezent de Comisia Europeana, dar si de instantele si autoritatile nationale, daunele estimate depasind 30 de milioane de euro”, au explicat reprezentantii Carpatair, citati de Mediafax.

In cursul procesului de reorganizare, compania va continua o activitate comerciala normala, iar conducerea firmei va fi asigurata de actuala echipa de management condusa de Nicolae Petrov, sub supravegherea administratorului judiciar desemnat. Pentru perioada ramasa din sezonul de iarna, pana la sfarsitul lunii martie 2014, programul de operare a fost redus, mentinandu-se zborurile profitabile.Principalii actionari ai companiei Carpatair, infiintata in anul 1999, sunt un grup de oameni de afaceri elvetieni.

Potrivit Mediafax, Reprezentantii Aeroportului International „Traian Vuia” din Timisoara au anuntat pe 14 ianuarie ca, pana in luna martie a acestui an, Carpatair a decis suspendarea curselor de pe acest aeroport.

Probleme si acuze

Conform Mediafax, directorul Aeroportului Timisoara, Dan Idolu, afirma, in mai anul trecut, ca societatea Carpatair are datorii de 3,3 milioane de lei si 1,9 milioane de euro catre aeroport, in timp ce oficialii Carpatair spuneau ca au contestat in instanta sumele, pe motiv ca au fost facturate abuziv pentru a favoriza Wizz Air.
Idolu a declarat atunci, intr-o conferinta de presa, ca problemele la institutia pe care o conduce au inceput in 2011, cand compania Carpatair a acuzat conducerea aeroportului ca acorda ajutor de stat companiei Wizz Air, principalul competitor pe piata timisoreana, prin practicarea unor discounturi prea mari. Acuzatiile s-au transformat intr-o serie de procese, atat intre Carpatair si Wizz Air, cat si intre Carpatair si Aeroportul International Timisoara.
Idolu a afirmat insa ca vinovat de problemele companiei Carpatair este chiar managementul acesteia. El a explicat ca aceasta companie a folosit din 2007 Aeroportul International Timisoara drept nod aerian. Acest lucru inseamna ca doar intre 13% si 20% dintre pasagerii Carpatair plecau sau veneau in Timisoara, restul aflandu-se in tranzit intre destinatiile din Vest si Est ale companiei.
In opinia lui Idolu, problemele Carpatair nu au fost provocate de venirea Wizz Air la Timisoara, ci de renuntarea de catre companie, din motive care lui nu ii sunt cunoscute, la mai multe destinatii.
El s-a referit si la acuzatiile de acordare a unor preturi preferentiale companiei Wizz Air. Potrivit acestuia, in 2008, Wizz Air platea pentru fiecare pasager Aeroportului din Timisoara aproximativ 10 euro, in timp ce Carpatair avea un tarif pe pasager de 4,3 euro. In 2009, Wizz Air platea 11,18 euro pe pasager, in timp ce Carpatair 3,79 euro. In 2010, Wizz Air a inceput sa beneficieze de discounturi, ajungand sa plateasca 5,87 de euro pe pasager, in timp ce Carpatair platea 3,65 euro. Incepand din 2011, tarifele pentru cele doua companii au inceput sa fie similare, cu un mic avans pentru Wizz Air, ajungandu-se ca in 2012 Carpatair sa plateasca 5,09 euro pe pasager, in timp ce Wizz Air achita 5,80 de euro.

Replica oficialilor Carpatair

In replica, la solicitarea Mediafax, oficialii companiei Carpatair au afirmat atunci ca prejudiciul adus de Aeroportul International Timisoara prin „masurile discriminatorii” practicate in perioada 2008-2012 depaseste 10,5 milioane de euro. „Prejudiciul cauzat companiei Carpatair de catre Aeroportul International Timisoara (AIT) depaseste suma de 10,5 milioane de euro si se datoreaza masurilor discriminatorii practicate de catre AIT in perioada 2008-2012. Suma mentionata se refera doar la perioada 2010-2011, cand, din cauza politicilor tarifare ilegale practicate de conducerea Aeroportului Timisoara, a fost voit favorizat un concurent direct – Wizz Air. Tarifele si politicile comerciale respective au fost declarate ilegale, fiind dispusa si anularea masurilor in cauza prin hotararea definitiva si irevocabila a Curtii de Apel Pitesti, din 16 noiembrie 2012. Carpatair a solicitat in instanta recuperarea acestui prejudiciu, procesul fiind in derulare, incepand pe 26 martie 2013, la Curtea de Apel Timisoara”, se arata in raspunsul Carpatair.
Totodata, oficialii Carpatair au sustinut ca reprezentantii Aeroportului International Timisoara refuza sa recupereze 4 milioane de euro de la compania Wizz Air.

Investigatie la varf

La sesizarea Carpatair, Comisia Europeana a deschis in mai 2011 o investigatie cu privire la relatiile contractuale dintre aeroportul din Timisoara si Wizz Air, respectiv un contract de marketing incheiat in 2008 si neplata unor taxe de aeroport in valoare de 2,6 milioane de euro, precum si reduceri suplimentare de la 72% pana la 85% la toate taxele de aeroport pentru aeronavele de mare capacitate.
In luna septembrie a anului 2011, CE a emis o opinie preliminara conform careia discountul oferit Wizz Air este ajutor de stat.
Carpatair a inregistrat in anul 2012 o cifra de afaceri de 245 milioane de lei (55,6 milioane de euro) si pierderi de 36 milioane de lei (8,1 milioane de euro), potrivit Ministerului de Finante. Afacerile au scazut cu 17% comparativ cu anul precedent, iar pierderile au crescut de patru ori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *