• uncategorized

Parlamentul European a exprimat „ingrijorari serioase“ cu privire la riscul ca autoritatile celor mai noi state membre sa fi afectat interesele contribuabililor europeni, din cauza standardelor din sistemul juridic si a esecului combaterii crimei organizate.

Solicitarea adresata Comisiei a fost mentionata intr-un raport adoptat in data de 23 aprilie, prin care europarlamentarii au aprobat exercitiul bugetar aferent anului 2007. „S-a solicitat un raport special al Comisiei pentru a sublinia ca singura modalitate de a pune presiune pe cele doua tari este inghetarea finantarilor“, a precizat europarlamentarul german Markus Ferber.

Pentru a da curs solicitarii Parlamentului, Comisia Europeana trebuie sa redacteze o analiza a cheltuirii banilor europeni in Romania si Bulgaria pana la jumatatea lunii iulie. In viziunea europarlamentarilor membri ai Comisiei pentru Control Bugetar, derularea analizei ar determina autoritatile din cele doua state sa nu neglijeze reformele in domenii considerate prioritare.

Anul trecut, Comisia Europeana a inghetat fonduri destinate Bulgariei insumand 500 de milioane de euro, respectiv 142 de milioane de euro alocati Romaniei, sub pretextul unor nereguli in procesul de absorbtie a finantarilor europene. Desi masura nu a fost asociata in mod oficial cu stadiul reformele in domeniul justitiei, un alt document al Parlamentului European, publicat la inceputul lunii trecute, face trimitere tocmai la acest aspect, mentionand ca „eliberarea fondurilor este bineinteles dependenta de evolutia mediului legislativ si juridic si de progresele inregistrate in aplicarea unor planuri specifice de actiune“.     

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *