- uncategorized
Astfel, potrivit Comisiei, autostrazile maritime pot obtine finantari din bugetele programelor europene TEN-T, Marco Polo, ISPA, din fondurile structurale, fondurile Instrumentului European pentru Vecinatate si Parteneriat sau chiar credite de la Banca Europeana de Investitii. Putini dintre cei ce ar putea initia dezvoltarea autostrazilor maritime sunt insa informati despre existenta multiplelor surse de finantare amintite, iar complicatiile asociate apelarii la acestea consituie principalul motiv care a stat la baza infiintarii biroului unic de asistenta. Condus de Valente de Oliveira, coordonatorul european pentru autostrazi maritime, biroul se va baza pe resursele agentiilor executive pentru reteaua TEN-T, respectiv pentru competitivitate si inovatie.
Deocamdata, serviciile oferite de biroul unic vor fi disponibile numai pe Internet, la adresa www.mos-helpdesk.eu, iar intrebarile adresate functionarilor europeni din cadrul biroului vor putea fi trimise prin e-mail, la ec-mos-helpdesk@ec.europa.eu. Potrivit Comisiei Europene, infiintarea biroului unic ar trebui sa elimine un obstacol important din calea constituirii celor patru autostrazi maritime care ar fi trebuit sa devina functionale in acest an – una in bazinul baltic, alta in Marea Nordului si Atlanticul de Est, a treia in Mediterana de Est si ultima in Mediterana de Vest (aceasta din urma va asigura legaturi cu Mediterana de Est si cu bazinul Marii Negre, fiind deocamdata singura care ar putea include porturi din Romania).
Desi cele patru autostrazi maritime ar fi trebuit sa asigure in acest an preluarea unui volum important de trafic, in ultimii doi ani nu au fost prea multe proiecte care sa transpuna in realitate acest deziderat. Astfel, in 2008 au fost finantate prin programul Marco Polo numai trei proiecte vizand dezvoltarea autostrazilor maritime (valoarea totala a finantarilor a insumat 20,75 milioane de euro), iar in 2009 a fost selectat un singur proiect, in valoare de 4,17 milioane de euro.
Fondurile atrase pana acum sunt infime fata de bugetele disponibile: potrivit unui document al Directoratului General Transport si Energie din cadrul Comisiei, numai in cadrul programului european TEN-T s-a prevazut acordarea a 310 milioane de euro pentru dezvoltarea autostrazilor maritime in intervalul 2007-2013, la care se adauga o parte din bugetul de 450 de milioane de euro al programului Marco Polo (acesta nu finanteaza exclusiv autostrazile maritime), fara a pune la socoteala eventualele ajutoare de stat pe care guvernele au libertatea sa le acorde.