- uncategorized
Raportul sugereaza ca biocombustibilii folosiţi in Europa in deceniul care abia a inceput vor genera cu 81% pana la 167% mai mult dioxid de carbon decat combustibilii fosili. Cele noua organizaţii ecologiste au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au analizat datele oficiale cu privire la obiectivul Uniunii Europene (UE) pentru utilizarea combustibililor din surse regenerabile. Planul prevede ca pana in anul 2020, o zecime din combustibilii utilizaţi in UE in domeniul transporturilor sa fie ecologici.
Pe de alta parte, departamentul care se ocupa de sectorul energetic in cadrul Comisiei Europene susţine ca suprafaţa de teren necesara pentru cultivarea plantelor din care se produc biocombustibilii va fi asigurata prin recultivarea terenurilor agricole abandonate din Europa şi chiar Asia. In plus, experţii CE sunt de parere ca scaderea culturilor de cereale poate fi evitata in caţiva ani, prin imbunataţirea recoltelor şi cultivarea pamanturilor abandonate.
Totuşi, in cursul anului trecut, parerile pesimiste s-au inmulţit in legatura cu acest obiectiv al UE. In principal, este pusa la indoiala sustenabilitatea nivelului de 10% biocombustibili folosiţi in Europa, nivel despre care Comisia Europeana susţine ca va putea fi atins şi cu ajutorul maşinilor electrice.
Un numar de 23 de state din cele 27 membre UE şi-au publicat strategiile naţionale privind energia regenerabila şi susţin ca 9,5% din carburantul utilizat in domeniul transporturilor va fi biocombustibil in anul 2020, iar acesta va fi produs in proportie de 90% din culturi agricole.
Dezbaterile din ce in ce mai aprinse pe tema biocombustibililor se axeaza in special pe schimbarile indirecte ce ar putea fi aduse de modificarea culturilor.
Efectele indirecte ale strategiei UE in privinţa biocombustibililor vor genera intre 27 şi 56 de milioane de tone de gaze cu efect de sera pe an, se arata in raportul organizaţiilor ecologiste. In cel mai rau caz, acest lucru ar echivala cu un plus de 26 de milioane de maşini pe strazile Europei. Drept urmare, ţinandu-se cont de acest aspect, Marea Britanie, Spania, Germania, Italia şi Franţa ar fi ţarile cu cele mai mari cantitaţi suplimentare de gaze cu efect de sera provenite din biocombustibili, generand plusuri de 13,3, 9,5, 8,6, 5,3 şi, respectiv, 3,9 milioane de tone de dioxid de carbon pe an.
La randul lor, prducatorii europeni de biocombustibili susÅ£in ca Uniunea Europeana nu ar trebui sa-ÅŸi schimbe strategia, ci din contra, sa nu Å£ina cont de noile opinii, intrucat acestea sunt bazate pe argumente „incerte”.
Raportul citat a fost realizat de organizaţiile ActionAid, Birdlife International, ClientEarth, Biroul European pentru Mediu, FERN, Friends of the Earth din Europa, Greenpeace, Transport & Environment şi Wetlands International.