• uncategorized

Polita CASCO, situata pe locul doi in topul optiunilor romanilor, a fost incheiata din proprie initiativa de aproape trei sferturi (74,7%) dintre soferi, in timp ce peste un sfert (25,3%) dintre asiguratii CASCO au incheiat polita in urma unui contract de leasing sau credit auto. „Dintre persoanele intervievate, 60,6% detin in proprietate un autovehicul, iar 54,9% dintre acestea detin un contract de asigurare auto facultativa CASCO“, a declarat La- cramioara Laura Voinea, managerul Mednet.

Aceasta sustine ca majoritatea detinatorilor de polite CASCO sunt barbati cu varsta cuprinsa intre 34 si 47 de ani, casatoriti, cu unul sau doi copii. De asemenea, au studii superioare si lucreaza intro companie privata. Pentru acest studiu, Mednet a selectat in acest an, in perioada 1-15 februarie, 30 de respondenti care detineau/intent ionau sa incheie o asigurare CASCO din randul respondentilor care au participat la un studiu realizat in 2009. Pentru acest studiu au fost intervievate persoane cu varste cuprinse intre 22 si 65 de ani – 801 in Bucuresti si 805 in orasele cu mai mult de 100.000 locuitori.

 

Asigursrile generale, cele mai neprofitabile din zona est-europeans

Romania inregistreaza cel mai neprofitabil segment de asigurari generale din Europa Centrala si de Est, din cauza pierderilor generate de CASCO si RCA, spune Cristian Constantinescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare din Romania (UNSAR). „Clasele de business generatoare de pierderi sunt, in mod evident, CASCO si RCA, care au inregistrat rate combinate ale daunalitatii extrem de ridicate. Marjele de profitabilitate ale altor clase, istoric vorbind, profitabile, precum accidente persoane sau proprietati (bunuri si cladiri n.r.) s-au redus drastic, urmare a tentatiei de a creste volumul portofoliului format din aceste tipuri de asigurari, cu intentia de a compensa cat se poate de mult din pierderile pe auto“, a mentionat Constantinescu.

Potrivit presedintelui UNSAR, rata combinata a daunalitatii pe segmentul de asigurari generale din Romania a fost de 127% in 2008, fata de 96% in Bulgaria. Astfel, asigura torii platesc despagubiri de 127 de lei la fiecare 100 de lei subscrisi pe segmentul de asigurari generale. In ceea ce priveste rezultatul tehnic, Constantinescu a amintit ca firmele de asigurari au inregistrat pierderi mai mari de la an la an.

Astfel, in 2008 pierderile inregistrate din activitatea de subscriere s-au ridicat la 236 milioane de euro, in 2007 la 115 milioane de euro, in 2006 la 75 milioane de euro, in 2005 inregistrandu-se un rezultat negativ de 30 de milioane de euro. „Discutam, asadar, despre un moment cu adevarat dificil pentru piata asigurarilor, in contextul in care, spre deosebire de ceea ce s-a intamplat pana in 2008, evolutia defavorabila a profitabilitatii devine mult mai vizibila in contextul ingusta rii oportunitatilor de crestere a volumului de afaceri“, a mai spus Constantinescu.

El a explicat ca pentru o cat mai rapida restabilire a echilibrelor financiare este necesara reactia imediata a asiguratorilor in doua directii. Pe de o parte, acestia trebuie sa aiba un control mult mai atent al cheltuielilor cu despagubirile, iar pe de alta parte sa coreleze mult mai riguros tarifele cu riscurile asumate, care ar insemna o cresterea a primelor de asigura ri auto, in special RCA. Datele statistice arata ca ponderea veniturilor din asigurari auto (CASCO, RCA) in totalul primelor subscrise din asigurari generale a crescut treptat, ajung~nd la aproximativ 77% in 2009, de la 67% in 2006.  

 

O piats in stagnare

Piata asigurarilor din Romania a stagnat in 2009, ajungand la 8,8 miliarde lei (2,1 miliarde de euro), potrivit datelor statistice provizorii ale CSA. {i pentru 2010 estimarile indica o evolutie plata, cele mai optimiste previziuni luand in calcul o crestere de doar 5%. Pe segmentul asigurarilor generale, primele brute subscrise au crescut cu 2,03% in 2009 fata de anul precedent, de la 7,068 miliarde de lei la 7,211 miliarde de lei, arata un comunicat al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). „Sectorul asigurarilor de viata a resimtit cel mai acut criza financiara, avand in vedere cresterea somajului si scaderea veniturilor consumatorilor de produse de asigurari“, a declarat presedintele CSA, Angela Toncescu.

Pe segmentul asigurarilor generale, cea mai buna evolutie a fost inregistrata de segmentul asigura- rilor de garantii, unde primele brute subscrise au avansat cu 158,6%, de la 12,641 milioane de lei in 2008 pana la 32,691 milioane de lei in 2009. Indemnizatiile brute platite si sumele platite pentru rascumpa rari si contracte de asigurari de viata ajunse la maturitate au totalizat 680,72 milioane de lei in 2009, in crestere cu 37,5% fata de 2008. Segmentul asigurarilor auto (CASCO si RCA) a totalizat un volum de prime brute subscrise de 5,562 miliarde de lei.  

 

Plata daunelor, in crestere cu 26% anul trecut

 Asiguratorii au platit anul trecut daune totale de 5,86 miliarde lei, in crestere cu 26,4% fata de 2008. Pe segmentul de asigurari generale, despagubirile au crescut cu 25%, pana la 5,18 miliarde de lei. In conditiile mentinerii primelor subscrise la un nivel constant, cres- terea daunelor a facut necesare infuzii de capital: 16 companii de asigurari au efectuat anul trecut majorari de capital, aportul actionarilor fiind de 536 milioane lei (127 milioane euro). Aceasta suma nu include infuziile de capital realizate de Groupama pentru fuziunea BT Asigurari cu Asiban.

„Majorarile de capital au fost realizate, in buna parte, la solicitarea CSA, care monitorizeaza atent solvabilitatea si lichiditatea companiilor de asigurari, astfel incat acesti indicatori sa se mentina peste limitele prevazute de reglementa rile in vigoare“, a mai spus Toncescu. In ce priveste rezervele tehnice ale companiilor de asigurare, acestea au ajuns la 6,9 miliarde lei pe segmentul asigurarilor generale si la 3,89 miliarde lei pe cel al asigura rilor de viata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *