- uncategorized
Catalina Pancu
Evenimentul a fost precedat de o scurta slujba religioasa si un scurt cuvant adresat de catre IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, si PS Petru Gherghe, episcopul romano-catolic al Diecezei de Iasi. Programul a mai inclus prezentarea proiectului, aterizarea primului zbor oficial pe noua pista (cursa TAROM Roma–Iasi), un spectacol aviatic sustinut de catre echipa de acrobatie Hawks of Romania si cateva momente artistice ale trupei Amadeus.
La eveniment au fost prezenti si Ioan Rus, ministrul transporturilor, ambasadori si membri ai corpului diplomatic, parlamentari, primari, reprezentanti ai celor mai importante firme din Regiunea de Nord-Est, reprezentanti ai bancilor si ai agentiilor de turism, membri ai comunitatii academice si ai societatii civile, lideri politico-administrativi.
„Aceasta realizare va permite Iasiului sa se deschida cu adevarat catre lume si sa redevina o adevarata capitala. Vom aduce la Iasi noi investitii si, implicit, noi locuri de munca. Toti banii pe care i-am cheltuit pana acum pentru constructia pistei se vor returna foarte rapid din bugetul Comisiei Europene, Consiliul Judetean Iasi castigand un proiect cu finantare nerambursabila in valoare totala de 56,7 milioane de euro”, a declarat Cristian Adomnitei, presedintele CJ Iasi.
La randul sau, Marius Bodea, presedintele Consiliului de Administratie al Aeroportului International Iasi, a facut o scurta trecere in revista a proiectului: „A fost un volum imens de lucrari, in conditii severe si intr-un timp foarte scurt. S-au excavat trei milioane de metri cubi de pamant si au fost mutati intr-un alt loc doar pentru a asigura planeitatea pistei. Am inaintat pe un teren minat, cu capturi de munitie de razboi neexplodata, care a batut orice record din tara la acest capitol. In plus, toate lucrarile s-au desfasurat sub trafic aerian continuu. Este o performanta pentru binele comunitatii. Tot ce s-a intamplat aici poate fi preluat ca model de referinta. Am fost contemporani poate cu cea mai mare desfasurare de forte de lucru si mobilizare a acestora din istoria recenta a constructiilor din Romania”.
Noua pista de aterizare-decolare are o lungime totala de 2.400 de metri. Au fost inaugurati primii 2.150 de metri, urmand ca pana in noiembrie sa fie terminata intreaga lucrare. Pista va deservi intreaga zona de Nord-Est a Romaniei, dar si Republica Moldova si Ucraina.