• uncategorized

In perioada 2007-2013, Romania va beneficia de aproximativ 19,9 miliarde euro din partea UE prin fondurile structurale si de coeziune, iar Cadrul Strategic National de Referinta este documentul care programeaza prioritatile de dezvoltare ce urmeaza sa fie finantate. Obiectivul avut in vedere este reducerea disparitatilor de dezvoltare economica si sociala intre Romania si statele membre ale UE prin generarea unei cresteri suplimentare cu 15% a PIB si cu 2% a ocuparii fortei de munca pana in anul 2015.
Din totalul fondurilor prevazute, domeniul transporturilor va beneficia de 5,6 miliarde de euro, adica 28%. Investitiile in acest domeniu vor urmari asigurarea conexiunilor eficiente cu reteaua transeuropeana de transport TEN-T si cu portul Constanta, eficientizarea conexiunilor regionale (cu Grecia, Bulgaria si Turcia), incurajarea dezvoltarii sectoarelor feroviar, naval si intermodal si nu in ultimul rand, minimizarea efectelor adverse ale transportului asupra mediului si imbunatatirea sigurantei transporturilor.
O particularitate a acestui program este faptul ca se adreseaza unei categorii restranse de beneficiari – societatile si companiile nationale, institutiile publice gestionare ale infrastructurilor si serviciilor publice de transport. Intre acesti beneficiari se numara Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, Compania Nationala de Cai Ferate CFR, Regia Autonoma Administratia Fluviala a Dunarii de Jos, Administratia Porturilor Maritime Constanta, Societatea Nationala de Transport Public Feroviar de Calatori, administratiile porturilor fluviale si aeroporturilor din reteaua TEN-T.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *