• uncategorized

Participantii la seminarul organizat s-au concentrat pe gasirea solutiilor legislative, fiscale, de infrastructura, logistice si a cunostintelor de specialitate necesare pentru transformarea Romaniei intr-un centru logistic european. „Cu toate ca noi considera m ca infrastructura de transport este un element important in transformarea Romaniei intr-un centru logistic al Europei Centrale si de Est, infrastructura singura nu poate atrage investitii in acest domeniu. Este nevoie si de un mediu de afaceri stabil si previzibil, precum si de implementarea catorva masuri fiscale cheie care ar transforma potentialul Romaniei intr-un avantaj competitiv pentru a deveni destinat ia preferata pentru investit iile straine“, a declarat Peter de Ruiter, Lider al Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica al PricewaterhouseCoopers Romania si presedinte al Camerei de Comert Romano- Olandeze.

Concluziile conferintei au fost consemnate intr-o asa-numita Carte Alba (White Paper), sub forma a 12 recomandari de care autoritatile ar trebui sa tina seama in elaborarea strategiilor si politicilor necesare pentru atingerea obiectivului de a transforma Romania intr-o tara cu servicii excelente de logistica si distributie. Principalele puncte din document fac referire la masuri legislative cu impact fiscal: amanarea de la plata in vama a TVA pentru marfurile importate (achitarea TVA la import prin decont), posibilitatea utilizarii conceptului de reprezentare fiscala globala (mecanism prin care companiile nerezidente care doresc sa puna in libera circulatie bunuri in Romania si, ulterilor, sa le expedieze catre o destinatie finala din UE, pot face acest lucru fara sa fie necesara inregistrarea in scopuri de TVA in Romania), introducerea posibilitatii de a plati taxele vamale in termen de 30- 45 de zile, respectiv introducerea de avantaje suplimentare pentru conceptul de Agent Economic Autorizat.

Totodata, s-a solicitat asigurarea predictibilita- tii mediului de afaceri si usurarea vamuirii marfurilor in interiorul tarii. Intre recomandari se numa- ra si necesitatea adoptarii unei strategii nationale pentru transportul intermodal, sprijinirea dezvoltarii de coridoare de transport terestre care sa traverseze Carpatii (rutiere, feroviare si combinate, de tip Ro-La), incurajarea constituirii de „porturi interioare“ (huburi logistice) sau modificarea metodologiei de calcul a taxelor pentru tranzitarea canalului Dunare – Marea Neagra.

Nu in ultimul rand, Cartea Alba mentioneaza necesitatea de a sprijini dezvoltarea unui sistem de formare profesionala in domeniul logistic si al lanturilor de aprovizionare. La finalul seminarului, documentul a fost inmanat de Excelent a Sa Tanya van Gool, ambasadoarea Olandei la Bucuresti, reprezentantului Guvernului Romaniei, in persoana Mariei Parcalabescu, secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *