• Feroviar

Grecia și Bulgaria vor să dezvolte un coridor feroviar de marfă în scopul de a oferi o alternativă transportului maritim prin strâmtoarea Bosfor. Proiectul “Sea2Sea”– alternativa feroviară la strâmtoarea Bosfor ar urma să aibă o lungime de 382 de kilometri. Va face legătura între Marea Neagră și Marea Egee. Concret, vorbim despre o rută feroviară între porturile din Grecia (Salonic, Kavala şi Alexandroupolis) cu porturile din Bulgaria (Burgas, Varna și de la Dunăre, la Ruse).

Proiectul “Sea2Sea”- alternativa feroviară la strâmtoarea Bosfor

Proiectul “Sea2Sea”- alternativa feroviară la strâmtoarea Bosfor

Coridorul “Sea2Sea” înseamnă o investiție de cinci miliarde de euro. Proiectul va fi finanțat din fonduri naționale ale Greciei și Bulgariei, dar și din cofinanțare europeană prin programul Connecting Europe Facility. Contractele de construcție ale proiectului vor fi semnate în 2023, iar lucrările ar trebui finalizate până în 2027-2028.

Volume de marfă de aproximativ 650 milioane de euro pe an

Specialiștii consideră că acest proiect va fi extrem de benefic. Va prelua volume importante de marfă maritimă din strâmtoarea Bosfor către calea ferată. Proiectul poate transforma Europa de Sud-Est într-un hub comercial și de transport transfrontalier. Experții financiari estimează că “Sea2Sea” ar atrage aproximativ 650 milioane de euro pe an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *