- Feroviar
CFR și Egis au semnat două contracte în cadrul proiectului de electrificare și reabilitare a liniei de cale ferată Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor
Compania Națională de Căi Ferate CFR SA și firma Egis, specializată în consultanță, inginerie în construcții și servicii de mobilitate au semnat două contracte, în valoare totală de 42.090.400 lei, fără TVA. Obiectul contractelor îl reprezintă serviciile de consultanță și supervizare a proiectării și execuției lucrărilor pe tronsoanele Poieni – Aleșd (lotul 3) și Aleșd – Frontieră (lotul 4). Acestea sunt aferente obiectivului de investiții „Electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor”.
Valoarea contractului pentru Lotul 3 Poieni – Aleșd este de 19.588.700 lei, iar cea a Lotului 4 – Aleșd – Frontieră – 22.501.700 lei. Sursa de finanțare este din fonduri nerambursabile PNRR.
Proiectul are în vedere creșterea vitezei de circulație cu până la 160 km/h pentru călători (120 km/h pentru transportul de mărfuri), îmbunătățirea condițiilor de călătorie și asigurarea unui grad mai ridicat de siguranță. Lucrările de modernizare vor asigura, de asemenea, interoperabilitatea rețelei prin introducerea STI (sistem inteligent de transport). Vor exista facilități pentru persoanele cu dizabilități, vor fi îmbunătățite condițiile din stații și va crește capacitatea de tranzit.
Consultanța și supervizarea etapelor de proiectare și execuție lucrări se vor realiza pe intervalul de stații Poieni – Aleșd – Frontieră, în lungime totală de 99,5 km, de la km 567+690 – 620+430 (lotul 3), respectiv km 620+430 – 660+086, 0+000 – 7+088 (lotul 4). Durata totală estimată a serviciilor prestate este de 103 luni, pentru fiecare contract.
Electrificarea și reabilitarea liniilor de cale ferată
Egis va coordona, va asigura consultanță și supervizare în cadrul celor două etape ale contractelor, respectiv proiectarea și execuția lucrărilor de modernizare pe loturile 3 și 4. De asemenea, va urmări ca proiectul tehnic să fie elaborat conform regulamentelor legale în vigoare.
Practic, rolul Egis este de a superviza și coordona activitățile de proiectare și de execuție ale antreprenorilor până la recepția finală a proiectului. Activitățile complexe care urmează a fi supervizate includ proiectarea detaliată și proiectul pentru obținerea autorizației de construire, precum și execuția lucrărilor de înlocuire și construcție de poduri și podețe, de reabilitare a terasamentelor feroviare, de modernizare a gărilor și haltelor, de modernizare a lucrărilor de electrificare, telecomunicații și semnalizare.

“Căile ferate nu sunt doar un mijloc esențial pentru dezvoltarea economică a României, ci și un obiectiv esențial al UE pentru decarbonizarea economiei europene. Egis supervizează de mulți ani construcția de infrastructură în România. Este o mare plăcere pentru noi să extindem această experiență și în domeniul feroviar. Faptul că am achiziționat recent Italrom înseamnă că acum putem să ne bazăm pe o experiență și mai mare pentru a mobiliza o echipă locală de ingineri cu înaltă calificare.”, a declarat James Hanson, Egis Country Managing Director pentru Romania și Bulgaria.
Sursă foto: CFR Infrastructură