• Știri

Scumpirile au avut loc chiar si in contextul in care pentru al doilea an consecutiv cererea de produse petroliere s-a confruntat cu un recul pe fondul crizei. Daca in 2009 jucatorii din piata au declarat ca vanzarile la pompe s-au micsorat cu circa 6%, pentru anul care tocmai a trecut scaderile ar putea ajunge pana la 10%, potrivit celor mai recente estimari.

Totodata, nici pretul la petrol nu avut o evolutie spectaculoasa anul trecut, care sa justifice cresterile de pret, barilul de titei variind in intervalul 75-90 de dolari pe intreg parcursul lui 2010, ieri depasind pragul de 91 de dolari. “Nu pot sa spun ca gasesc o explicatie pentru modul in care a evoluat pretul la carburanti. Pretul petrolului a inceput sa creasca abia acum pe sfarsit de an, iar leul s-a mentinut la un nivel constant pe intreg parcursul anului 2010. Poate ca producatorii au anticipat aceasta apreciere a petrolului, dar acest lucru ar insemna sa nu mai vedem scumpiri in perioada urmatoare. Mai mult, unele companii au programe mari de investitii si este posibil ca si acest lucru sa fie o cauza a scumpirilor”, spune analistul economic Aurelian Dochia.

Anul trecut, chiar si guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a declarat ca preturile combustibililor pe piata romaneasca au o evolutie divergenta fata de principalii factori care ar trebui sa le influenteze, BNR neintelegand mecanismele care stau in spatele scumpirilor.

Pe de alta parte, companiile petroliere au spus in repetate randuri ca politica lor de preturi tine cont de cotatiile internationale la produsele petroliere, dar si de situatia conjuncturala din Romania.

Cu toate acestea, reactia consumatorilor a fost mai puternica decat in alte cazuri. Scumpirile au impanzit forumurile de mesaje care invitau la boicotarea activitatii companiilor petroliere, lucru care s-a si intamplat in anumite puncte de alimentare. “Va rugam sa fiti solidari cu noi si in zilele de 17, 18 si 19 ianuarie 2011 sa nu intre nimeni in nicio benzinarie. Va multumim si stati aproape, protestele vor continua!”, este unul dintre mesajele care au circulat ieri pe internet.

Potrivit site-urilor companiilor petroliere, majoritatea au incepand cu 1 ianuarie preturi de peste 5 lei pe litru in ceea ce priveste benzina fara plumb 95, care este de altfel si cel mai vandut tip de benzina. Depasirea pragului de cinci lei pe litru in majoritatea benzinariilor a avut loc in contextul in care din prima zi a acestui an accizele la produsele petroliere au fost majorate, ceea ce a avut un impact in pretul final de circa 5-6 bani pe litru.

Astfel, pentru benzina fara plumb cresterea accizei a fost de la 452 de euro/1.000 de litri la 467 de euro/1.000 de litri, in timp ce pentru motorina acciza a urcat de la 347 de euro/1.000 de litri la 358 de euro/1.000 de litri.

Ca urmare a acestui lucru, Petrom a scumpit toate sortimentele de benzina cu 6 bani, iar pe cele de motorina cu 5 bani. Rompetrol de exemplu a scumpit benzina cu 4 bani pe litru, iar motorina cu 5 bani pe litru, tot incepand cu 1 ianuarie 2011. De exemplu, la Lukoil, al treilea mare jucator din industria petroliera locala, litrul de Euroluk 95 costa 5,03 lei, in timp ce motorina Euro L Diesel se poate achizitiona cu 4,95 de lei pe litru. La Rompetrol, al doilea mare distribuitor local de produse petroliere, benzina Efix 95 poate fi achizitionata cu 5,08 lei pe litru, in timp ce motorina Efix Diesel costa deja 5,03 lei/litru.

In ceea ce priveste Petrom, cea mai mare companie locala, dupa scumpirile de la 1 ianuarie 2011, litrul de benzina Premium Fara Plumb 95 costa 4,94 de lei pe litru, iar motorina Euro Diesel 5 poate fi achizitionata cu 4,82 de lei pe litru. Cu toate acestea, chiar si in benzinariile Petrom, in majoritatea punctelor de alimentare benzina se vinde cu peste 5 lei pe litru, site-urile companiilor petroliere prezentand preturile de referinta. In mod normal, preturile practicate de companiile petroliere la pompa pot varia cu A/-5% fata de preturile de referinta afisate in functie de locatia si de traficul pe care il genereaza anumite statii de alimentare.

Pe de alta parte insa, sortimentele mai scumpe de carburanti deja se apropie de pragul de 6 lei pe litru. De exemplu, la Rompetrol benzina Alto 101 costa 5,74 lei pe litru, OMV Carrera 100 poate fi achizitionata cu 5,74 de lei pe litru, iar la statiile de alimentare Lukoil litrul de benzina Ecto ’98 costa 5,51 de lei pe litru. zf.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *