• Știri

Astfel, romanii care si-au anuntat participarea la boicotul contra benzinarilor nu vor intra in benzinarii in zilele de 17, 18 si 19 ianuarie!
 
Protestul care se organizeaza zilele acestea cu ajutorul Internetului are loc in contextul in care pretul benzinei a ajuns la valori – record, depasind in majoritatea cazurilor 5 lei pe litru.
 
In afara de grupurile de pe Internet, soferii din marile orase din tara au planificat la randul lor si alte proteste! Compania numarul 1 tinta a boiotului este OMV Petrom, liderul pietei interne de distributie carburanti!
 
OMV Petrom vinde la ora actuala circa 40% din carburantii consumati in tara noastra si vanduti la pompe!
 
“Prin boicotarea OMV Petrom putem obliga toti benzinarii sa reduca preturile carburantilor! Chiar putem creste prin bun simt si responsabilitate!”, scriu initiatorii in profilul uneia dintre paginile Facebook “dedicate”, facandu-se referire la campania de imagine derulata de OMV Petrom: Romania poate creste prin bun simt si responsabilitate!
 
In replica, oficialii OMV Petrom au declarat pentru incont.ro ca fac tot posibilul sa pastreze cele mai mici preturi la carburanti din piata si ca au o “politica moderata de scumpiri”.
 
Acestia au mai spus ca tarifele actuale de la pompe nu reflecta cresterile din ultima perioada, care s-au produs asupra elementelor componente ale pretului produselor petroliere, cum ar fi cotatia internationala a titeiului, cotatiile produselor petroliere, accizele sau evolutia dolarului s.a.m.d..
 
“Nu intentionam sa reducem preturile in perioada urmatoare ca efect al presiuni publice. Noi ne vom pastra politica de preturi, iar acestea vor varia in continuare in intervalul plus sau minus 5% in functie de trafic, locatie, concurenta din zona respectiva”, au explicat reprezentantii OMV Petrom.
 
Preturile carburantilor sunt atat de mari in Romania din cauza taxelor percepute de stat, a eficientei scazute a rafinariilor, dar si a tarifelor platite pentru procesare, transport sau descarcare, mai mari decat in alte tari din regiune si nu numai, sustin oficialii companiilor petroliere, care explica punct cu punct de ce benzina a ajuns atat de scumpa!

Nu toti soferii care si-au manifestat interesul pentru aceasta campanie de protest sunt de acord cu beneficiile pe care le va aduce “boicotul”.
 
De exemplu, Rares Zimbran spune pe Facebook ca libertatea de miscare pe care ti-o da folosirea unui autoturism este incontestabila, dar el crede ca “indiferent cat va creste pretul benzinei, oamenii tot vor alimenta”.
 
Un alt sofer, Liviu Aioanei, arata ca “in alte tari s-a recurs si la boicotarea pe rand a statiilor de alimentare cu combustibil, a anumitor firme, pana ce acestia au dat faliment sau au micsorat pretul pentru a ramane pe piata”.
 
Octavian Danciu crede insa ca ideea nu este deloc buna pentru ca OMV Petrom detine cea mai mare cota de piata, dar are si cele mai mici preturi.
 
“Deci nu poti convinge lumea sa plece de la cel mai ieftin si sa alimenteze de la altii. Ideea era sa incepi cu cei mai mici ca sa ii ameninti cu falimentul si sa ii afecteze lucrul …asta. Incepe cu LukOil, cu MOL, cu cine vrei tu, dar nu cu PETROM”, comenteaza el.
 
Scopul boicotului este micsorarea pretului carburantilor, care se indreapta vertiginos catre pragul de 6 lei pe litru!
 
Protestele au inceput in mai multe orase din tara, inca de la finele anului trecut si continua!
 
Zeci si chiar sute de soferi s-au strans in benzinarii, incercand sa blocheze activitatea unora dintre ele si au cumparat combustibil in valoare de unu sau zece bani, au ales sa plateasca cu monede si au folosit cat mai multe dintre serviciile gratuite pentru a bloca activitatea din statii.
 
Mesajele de sustinere a campaniei circula deja pe messenger si Facebook, dar si pe bloguri!

Pretul benzinei a sarit in aer de la finele anului trecut si pana acum, iar la ora actuala cu foarte mare greutate mai pot fi gasiti carburanti sub 5 lei pe litru! Partea proasta este ca Romania are preturi mai mari la carburanti decat Luxemburg chiar daca puterea de cumparare este exact invers.

Cauzele sunt multiple: cert este insa ca perspectivele sunt sumbre, iar unele voci vorbesc de benzina de 7 lei! incont.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *