- Știri
Raportul comenzi/facturare, in valoare de 2,1, a fost majorat semnificativ. Aceasta gratie unui contract de 4 miliarde de euro semnat in Africa de Sud. De asemenea, in perioada analizata, vanzarile au crescut organic cu 13%, la 3,1 miliarde de euro. Marja operationala (dupa costurile corporative) s-a imbunatatit cu 30 puncte de baza. Aceasta datorita sporirii vanzarilor si implementarii progresive a planului de performanta d2e, in ciuda cresterii costurilor cu noile platforme.
Profitul net al Grupului (activitati continue si intrerupte) a fost de 255 milioane de euro. Fluxul liber de numerar, de (1.376) milioane de euro, a fost afectat cu precadere de modificarea negativa a capitalului circulant. Proiectul Alstom – General Electric progreseaza. Consultarile cu consiliile de munca au fost finalizate, contractul de vanzare si alte acorduri au fost semnate. A fost obtinuta autorizatia de Investitie Straina Franceza. Adunarea Generala a Alstom va fi organizata pe 19 decembrie 2014.
„Proiectul cu General Electric inregistreaza progrese importante. In urma finalizarii informarilor si consultarilor cu consiliile de munca, am semnat acordurile finale cu General Electric. De asemenea, ne-a fost acordata autorizatia de Investitie Straina Franceza. In consecinta, Consiliul Director al Alstom a decis organizarea unei Adunari a Actionarilor in data de 19 decembrie 2014. Scopul este de a supune tranzactia la vot. In cazul in care actionarii o vor aproba, oferta General Electric va necesita autorizatii din partea corpurilor de reglementare si competitie din mai multe jurisdictii. Dupa finalizarea tranzactiei, Grupul se va concentra pe businessul din Transport, cu perspective favorabile in ceea ce priveste cresterea vanzarilor si imbunatatirea profitului operational.”
Nivel record al comenzilor
“Alstom se va putea baza pe un bilant contabil solid, avand in vedere ca o parte importanta a venitului de la General Electric va fi utilizata pentru consolidarea Grupului si sprijinirea dezvoltarii acestuia. Vom anunta structura planificata a bilantului contabil, inclusiv sumele ce vor fi restituite actionarilor, la momentul publicarii raportului Consiliului Director asociat Adunarii Generale. In ceea ce priveste primul semestru al anului, Alstom a inregistrat un nivel record al comenzilor, gratie mai multor proiecte mari, inclusiv un contract urias in Africa de Sud, in valoare de aproximativ 4 miliarde de euro. Vanzarile au inregistrat o crestere organica solida, de 13%, iar marja operationala s-a imbunatatit cu 30 puncte de baza.”, a declarat Patrick Kron, Presedinte si CEO al Alstom.
Crestere organica solida a vanzarilor si progres constant al marjei operationale
In primul semestru al anului financiar 2014/15, vanzarile Alstom au totalizat 3,1 miliarde de euro. Aceasta reprezentand o crestere organica solida de 13%. Numarul livrarilor a crescut in mod special pentru trenuri suburbane, intercity si ultra-rapide. Vanzarile s-au inregistrat in Franta, Germania si Italia, precum si pentru trenuri rapide in Polonia si Maroc si tramvaie in Dubai. Tarile emergente au reprezentat aproximativ o treime din vanzari. Veniturile operationale sunt de 152 milioane de euro. Acestea includ o parte din costurile corporative alocate activitatii Alstom Transport, au inregistrat un progres constant, in crestere cu 21%. Marja operationala, de 5% dupa costurile corporative, s-a imbunatatit cu 30 puncte de baza. Aceasta datorita cresterii vanzarilor, implementarii corecte a proiectelor si controlului strict al costurilor, fiind atenuata partial de cresterea costurilor asociate noilor platforme.
Valoare record a comenzilor si a profitabilitatii pentru Alstom
Venitul net din activitati continue a fost afectat in primul semestru al anului financiar 2014/15 de cheltuielile financiare tranzitorii ridicate, precum si de costurile de restructurare semnificative (55 milioane de euro).
Venitul net din activitati intrerupte a totalizat 226 milioane de euro. In comparatie cu 270 milioane de euro in primul semestru al anului trecut, fiind afectat de volumele reduse si marja operationala scazuta a afacerilor din Energie, precum si de cateva elemente punctuale.