• Naval

Uniunea Europeană înăsprește regulile de bunăstarea a animalelor pe durata transportului pe cale maritimă. Noile cerințe sunt mult mai stricte. Acestea se vor aplica registrelor, procedurilor de urgență, punctelor de ieșire și aprobării navelor de transport al animalelor. Reguli mai dure pentru transportul animalelor.
Comisia Europeană monitorizează constant aplicarea acestor reguli și directive în statele membre ale UE. Astfel, durata transportului nu trebuie să depășească 24 de ore fără pauze, pentru a hrăni și a hidrata animalele. Totodată, e necesar să existe spațiu adecvat pentru animale – cu ventilație, lumină și temperatură.
De asemenea, inspecțiile vor fi mai riguroase. Va fi monitorizat transportul de animale în porturile și pe navele din întreaga UE.

Reguli mai dure pentru transportul animalelor


Regulile urmăresc consolidarea inspecțiilor navelor de transport de animale de către statele membre. Va fi creată o bază de date europeană de către Agenția Europeană de Securitate Maritimă (AESM). Se vor înregistra toate inspecțiile și se va permite statelor membre să acceseze rapid toate informațiile relevante în timpul verificărilor.
“Inspecțiile efectuate în scopul acordării certificatului de autorizare al navei vor fi realizate de o echipă. Aceasta va include cel puțin un medic veterinar oficial și un expert maritim autorizat de autoritățile maritime ale statului membru. De asemenea, un medic veterinar va realiza controale oficiale la bordul navelor. Aceste controale vor fi realizate pe parcursul primei călătorii după autorizare. Această ultimă prevedere se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2024”, se arată într-un comunicat al Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Regulamentul mai conține și prevederi referitoare la planurile de intervenție pentru situații de urgență, privind navele pentru animale vii, precum și cerințele minime aplicabile punctelor de ieșire.
“Încă din 2019, România a adoptat o legislație națională mai strictă, referitoare la autorizarea vapoarelor. Aceasta prevede că, din echipa de autorizare, face parte și un expert maritim”, mai punctează comunicatul ANSVSA.

Reguli mai dure pentru transportul animalelor

„Anumite practici actuale nu sunt acceptabile și compromit bunăstarea animalelor.”, afirmă Stella Kyriakides, comisarul european responsabil de sănătate și siguranța alimentară.

Stella Kyriakides, comisarul european responsabil de sănătate și siguranța alimentară, a explicat necesitatea modificării legislației.

„Asistența animalelor este o prioritate și un element-cheie al principiului «De la fermă la furculiță». Siguranța transportului este o parte integrantă a acesteia. Incidentele care au avut loc în ultimii ani au arătat clar că anumite practici actuale nu sunt acceptabile.

Stella Kyriakides a mai subliniat că datorită noilor reguli „ne asigurăm că toate controalele sunt îmbunătățite și că animalele transportate pe mare beneficiază de standarde ridicate de bunăstare.
Noile norme legislative vor fi completate și de un regulament delegat ce privește inspecția navelor și controalelor la punctele de ieșire. Acest text legislativ urmează să fie publicat în Jurnalul Oficial al UE în următoarele luni, mai precizează comunicatul ANSVSA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *