• Știri

2023 nu a început cu vești bune. Va fi un an dificil pentru industria de transport și logistică. Scumpirea serviciilor fiind o consecință a inflației și a costurilor transportatorilor. Din perspectiva costurilor, anul acesta a început cu două anunțuri deloc îmbucurătoare. Se scumpesc polițele de asigurare și Guvernul a renunțat la compensarea cu 50 de bani a prețului la benzină și motorină. 

Se scumpesc poliţele de asigurare

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat că efectele falimentului City Insurance se vor resimți și anul acesta. Proiectul de lege privind creşterea contribuţiilor datorate de asiguratorii care activează pe zona asigurărilor generale la Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) de la 2,5%, la 4% a fost adoptat. Urmează ca începând din ianuarie 2023 acesta să intre în vigoare. Prin urmare, românii vor trebui să scoată cel puţin 100 mil. euro din buzunar pentru a acoperi gaura lăsată de City Insurance. Această modificare a cotei contribuţiei pe care asiguratorii o vor avea de plătit la FGA inevitabil va veni şi cu o majorare a preţului poliţelor.

Un an dificil pentru industria de transport și logistică

Guvernul a renunțat la compensarea cu 50 de bani a prețului la carburanți

Compensarea cu 50 de bani a prețului la carburanți nu mai este valabilă începând cu 1 ianuarie 2023. Măsura nu a mai fost prelungită, însă ar putea fi reintrodusă în anumite condiții. Reamintim că Guvernul României a adoptat măsura de compensare cu 50 de bani a prețului la carburanți pe 30 iunie, în urma unei ordonanțe de urgență. Măsura, luată inițial pentru trei luni, a fost prelungită în septembrie până la 31 decembrie.

Un an dificil pentru industria de transport și logistică

Scăderea accizelor ține prețul combustibilului la prețuri decente

Păstrarea prețului carburanților la un nivel scăzut după suspendarea acordării subvenției de 50 de bani pe litru se explică prin scăderea accizelor la carburanți, de la 1 ianuarie 2023. Ministerul Finanțelor a anunțat scăderea accizei la carburanți pentru anul 2023. Măsura a venit ca urmare a exceptării temporare de la actualizarea nivelului accizei cu creșterea prețurilor de consum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *