- Naval
In anul 2022, modelul de afaceri al Grupului TTS a demonstrat reziliență și capacitate de adaptare remarcabile. Compania a înregistrat rezultate de excepție. Principalul factor care a stat la baza rezultatelor obținute a fost deschiderea de noi rute logistice organizate pentru operarea de fluxuri cu valoare adăugată mare. Acestea au înlocuit o serie de fluxuri de mărfuri minerale cu valoare adăugată mică, ieșite de pe piață. Această evoluție a fost determinată de fluxurile masive de cereale exportate de Ucraina.

Volumul agregat de mărfuri transportate și operate de Grup în 2022 a avut evoluții mixte pe tipuri de produse, cu creștere pentru produsele agricole, și scăderi pentru minerale și produsele chimice. Seceta prelungita din anul 2022 – cea mai gravă din ultimii 20 ani – a condus la niveluri ale Dunării extrem de joase, navigația fiind întreruptă în zona Zimnicea pentru o perioada de 40 zile. Flexibilitatea operațională asigurată de modelul de afaceri al TTS și eforturile depuse la nivel de Grup au făcut ca efectele secetei să fie contracarate în totalitate până la finalul trimestrului trei. Principalele măsuri luate în acest sens au fost înlocuirea parțială a fluxurilor întrerupte de seceta cu fluxuri în regim combinat cale ferată/rutier, preluarea rapidă de către flota rămasă în aval de Zimnicea a noilor fluxuri de marfă apărute în piață și organizarea de noi lanțuri logistice.
TTS a publicat raportul anual aferent anului 2022
Investițiile totale ale Grupului TTS în anul 2022 s-au ridicat la aproximativ 121 mil lei. Ponderea cea mai mare a fost reprezentată de investițiile în segmentul transport fluvial de 87,7 mil. lei și de investițiile în segmentul operare portuară de 24,1 mil. lei.
TTS a înregistrat o cifră de afaceri de 656,0 mil lei, o creștere de 66% față de 2021 și un profit net de 81,2 mil. lei, o creștere de 149% față de anul precedent. Grupul TTS a înregistrat venituri totale de 934,4 mil. lei în 2022. S-a înregistrat o creștere de 56% față de 2021. De asemenea s-a înregistrat și un profit net de 178,9 mil. lei, în creștere cu 169% față de anul precedent.
Rezultatele financiare ale anului 2022 permit TTS să acorde un dividend istoric de 33 mil. lei. În creștere cu 85% în raport cu dividendul anului anterior, simultan cu accelerarea în anul 2023 a ritmului investițiilor în capacități noi sau în modernizarea capacităților existente, atât la nivelul flotei, cât și, mai ales, la nivelul capacităților de operare portuară.

Prețul acțiunii TTS a crescut cu 2,1% in 2022. Performanța cu 13,9% mai bună decât a indicelui BET – în scădere cu 10,8%. TTS a fost una din cele 4 companii din BET care au închis pe plus anul.
Am avut pentru prima dată o raportare non-financiară, publicată în iunie 2022. Agenția de rating Morningstar Sustainalytics a acordat TTS un rating de risc ESG de 24,8.
Anul 2023 va fi un an pentru TTS un an al investițiilor. Principalul obiectiv avut în vedere fiind preluarea terminalului DECIROM din portul Constanța. Acesta va marca continuarea tradiției de peste 25 de ani a Grupului TTS, perioadă în care s-au preluat 7 companii.
Sursă foto: Envato Elements