• Știri

In ciuda asigurarilor date de premierul Emil Boc in urma cu o luna, cand a inaugurat tronsonul Turda-Campia Turzii, continuarea lucrarilor la autostrada Transilvania, pe sectorul Gilau- Nadasel, este inca sub semnul intrebarii. Drept dovada sta raspunsul ministrului transportului Anca Boagiu la interpelarea facuta de deputatul PDL de Cluj, Mircia Giurgiu.

Informatii contradictorii
Deputatul Mircia Giurgiu a depus o interpelare pe adresa ministrului Anca Boagiu pentru a afla soarta proiectului autostrazii Transilvania in 2011. In raspunsul trimis, Boagiu arata ca nu e inca realizata nici macar faza de proiectare pentru tronsonul Gilau-Mihaesti, care cuprinde si sectorul Gilau-Nadesel.

Potrivit documentului semnat de Anca Boagiu, “termenul de finalizare a proiectarii, respectiv data de incepere a lucrarilor la acest tronson depind de alocarile bugetare din anul 2011- 2014”.

In acelasi document mai este mentionat si faptul ca, “in functie de alocarile bugetare”, singurul tronson al autostrazii pe care s-ar putea lucra anul viitor este tronsonul Suplacu de Barcau-Bors, care insa nu are nicio continuitate si se opreste intr- un camp petrolifer.

“Premierul a dat asigurari”
“Am vrut sa stiu ce soarta va avea acest proiect in 2011 si am ramas oarecum surprins sa aflu ca, pentru tronsonul Gilau-Nadasel, nu este inca realizata proiectarea. Asta e marea problema. Premierul mi-a dat asigurari ca macar acest tronson de zece kilometri, Gilau-Nadasel, va fi realizat in 2011. Cum? Vom vedea”, conchide deputatul Mircia Giurgiu.

La randul sau, senatorul Marius Nicoara, membru in Comisia buget-finante din Senatul Romaniei, a declarat ca, din informatiile pe care le are, in anul 2011 nu va fi alocat nici macar un leu pentru acest proiect. “Inca nu am primit nimic oficial, dar din informatiile pe care le am nu vor exista bani alocati pentru aceasta investitie in anul 2011. Pentru a asigura viitorul acestui proiect am creat un grup de lobby, compus din parlamentari din Transilvania, ca sa determinam Ministerul Transporturilor sa continue aceste lucrari”, spune Nicoara.

La randul lor, reprezentantii Bechtel nu au luat inca o decizie in privinta celor 800 de angajati pe care i-ar putea disponibiliza in cazul in care proiectul nu va mai beneficia de finantare.

“Inca nu s-a luat nicio decizie concreta pentru ca ma gandesc ca si cei de la Bechtel asteapta sa vada ce alocari bugetare vor primi”, spune Daniel Don, directorul Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca Cluj.

Optimismul lui Emil Boc
Luna trecuta, la inaugurarea tronsonului Turda-Campia Turzii, premierul Emil Boc a afirmat ca santierul Autostrazii Transilvania va continua in 2011 pe tronsonul de 10 kilometri cuprins intre Gilau si Nadasel, localitate tranzitata de DN 1F, Cluj Napoca-Zalau.

“Trebuie sa incheiem, dupa rectificarea de buget, protocolul cu Bechtel, astfel incat in primul trimestru al anului viitor sa putem plati datoriile restante. Apoi, pornim cu lucrarilepetronsonulGilau- Nadasel, care ar fi un inceput pentru tronsonul care sa ne duca pana la granita cu Ungaria”, declara Emil Boc.

REACTIA BECHTEL
“Probabil vom lucra intre Bors si Suplacu”

Directorul de comunicare al companiei americane Bechtel, Bogdan Sgarcitu, a declarat ca proiectarea pe cele doua tronsoane dintre Gilau si localitatea Suplacu de Barcau, in lungime totala de 100 de kilometri, este in curs de executie. Cat priveste soarta lucrarilor din anul 2011, oficialul de la Bechtel a declarat ca inca nu s-a decis nimic in acest sens.

“Discutii cu Ministerul Transporturilor exista si, cel mai probabil anul viitor, vom lucra la tronsonul dintre Bors si Suplacu de Barcau, unde lucrarile au fost incepute in urma cu mai multi ani. Legat de proiectare, stiu ca pentru tronsonul Gilau- Mihaiesti aceasta etapa este in faza avansata, iar pentru tronsonul dintre Mihaiesti si Suplacu de Barcau sunt efectuate in proportie de 25 la suta”, a spus Sgarcitu.

Pe de alta parte, reprezentantul companiei americane a tinut sa precizeze ca Guvernul Romaniei are datorii de achitat fata de Bechtel in valoare de aproape 100 de milioane de euro. Ultimul tronson inaugurat din Autostrada Transilvania este cel dintre Campia Turzii si Turda. evz.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *