- Naval
Dunărea joacă un rol important în transportul de mărfuri, numărându-se printre primele 10 coridoare de transport naval din lume. Este culoarul pe care se transportă 30 de milioane de tone de mărfuri anual. României îi aparțin puțin peste o mie de kilometri de Dunăre, adică 40% din sectorul navigabil al fluviului. Cu toate acestea, este nevoie de investiții masive, atât în lucrări de dragaj, cât și în infrastructura porturilor fluviale, în special în cazul celor la care au acces și nave maritime (Brăila, Galați, Sulina și Tulcea).

Debitul Dunării continuă să scadă pe fondul secetei pe care o resimțim în fiacre an. De aceea, este obligatoriu să fie luate în considerare lucrări de dragaj. Totodată, porturile nu au conexiuni la rețeaua feroviară, iar infrastructură rutieră și feroviară din porturi este învechită și nu corspunde cerințelor transportatorilor.
Sunt necesare lucrări de dragaj
Culoarului navigabil trebuie menținut pentru un transport cât mai eficient, Dunărea având un rol strategic în transportul de mărfuri. “În această perioada este nevoie de lucrări de dragaj. An de an este nevoie de menținerea șenalului navigabil. Dunărea este un sector strategic, mai puțin poluantă decât restul căilor de transport”, a declarat Petru Ștefănuț, directorul general al Transport Trade Services (TTS), cel mai mare transportator integrat de mărfuri pe Dunăre. Totodată, trebuie menționat că grupul TTS deține cea mai mare flotă din bazinul dunărean.
Investiții în infrastructura porturilor
Pentru a crește atractivitatea transportului naval este nevoie, bineînțeles, de îmbunătățirea condițiilor de navigație pe Dunăre, dar și de investiții în infrastructura portuară. Spre exemplu, de-a lungul fluviului, pe teritoriul țării noastre, există 30 de porturi. Dintre acestea, 12 nu au încă conexiuni la rețeaua feroviară. Drept urmare. Lipsa legăturilor multimodale duc la reducerea fluxurilor. Mai mult, infrastructura rutieră și feroviară din porturi este veche, prost întreținută și nu corespunde cerințelor transportatorilor. În tot acest context, pierderile sunt majore.
Conexiune strategică cu Portul Constanța
Dunărea are conexiuni directe cu portul Constanța, cel mai mare din țară, prin care se tranzitează, în medie, 100 mil. tone de mărfuri pe an. Canalul Dunăre – Marea Neagră a fost inaugurat în urmă cu patru decenii și este de o maximă importantă strategică și economică. Mărfurile transportate variază, de la produse agricole şi industriale, la combustibil şi materii prime. În 2023, s-a înregistrat un trafic record de 51.503.000 tone mărfuri.