• Știri

Border Kiosk este dezvoltat de un Centru de Excelenta al Departamentului de Securitate Interna al SUA. Aceasta este o tehnologie aflata sub cercetare, pe care Agentia Frontex o monitorizeaza inca din anul 2010.

Pe perioada desfasurarii proiectului, vor fi prezenti la activitati politisti de frontiera din state membre ale Uniunii Europene, studenti de la Academia de politie A.I. Cuza, cat si cercetatori si profesori de la universitati din Europa.

Proiectul este un sistem de scanare reprezentat printr-un aparat asemanator unui bancomat/ATM. Acesta este inca in stadiul de testare si care are ca scop sprijinirea politistilor de frontiera in domeniul evaluarii credibilitatii declaratiilor facute de pasageri. Acest aparat masoara si analizeaza semnalele psiho-fiziologice si comportamentale ale persoanelor evaluate prin intermediul unor senzori neinvazivi.

Scopul acestei activitati este de a folosi Border Kiosk ca un mijloc aditional pentru sprijinirea activitatii politistilor de frontiera din aeroport in verificarea pasagerilor. Cu consimtamantul acestora, pentru o mai buna intelegere a oportunitatilor si provocarilor in utilizarea acestui tip de tehnologie, in sprijinul activitatii operative ale politistilor de frontiera.

Fazele exercitiului incep cu recrutarea participantilor, obtinerea consimtamantului informat al pasagerului. Continua cu interviurile participantilor realizate de Borders Kiosk sub directa coordonare a unui politist de frontiera si cu strangerea observatiilor.

Concret, in vederea testarii unei persoane, aparatul are 2-3 intrebari de calibrare. Dupa care urmeaza un set de 12 intrebari, la care subiectul trebuie sa raspunda doar prin „da” sau „nu”. Pe timpul testarii au fost masurate reactiile persoanei evaluate. Rezultatul testarii va fi afisat pe o tableta, care va fi in posesia unui politist de frontiera.

Tehnologie de ultima generatie pentru controlul de frontiera

Acest tip de aparat ar putea fi folosit pentru o intervievare initiala a persoanelor in punctele de trecere a frontierei.

Borders Kiosk a fost testat la frontiera dintre SUA si Mexic si in cateva exercitii de simulare. Unele dintre ele au fost desfasurate in cooperare cu Frontex. Cu toate acestea, pana acum nu au fost desfasurate teste intr-un mediu operativ european.

Impactul general al dezvoltarii tehnologiei automate de a sprijini controalele la frontiera depinde nu doar de nivelurile de performanta ale tehnologiei, ci si de contextul politic si social.

Astfel, avand in vedere ca diferentele culturale dintre SUA si Europa pot duce la atitudini diferite (inclusiv acelea ale pasagerilor, politistilor de frontiera si factorilor de decizie) in folosirea Borders Kiosk pentru a sprijini controalele la frontiera, Agentia Frontex doreste sa aiba o mai buna intelegere privind modul in care acest lucru ar putea avea un impact asupra posibilei adoptari a acestei tehnologii (sau similare) in context european pe viitor.

Sursa foto: digi24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *