- Știri
Planul de management a fost aprobat in sedinta Consiliului de Administratie din 11 martie 2013 si porneste de la o pierdere preliminara si neauditata de 236 milioane de lei in 2012 pana la obtinerea unui profit de 173 milioane lei in 2016.
„Planul de management pe care-l prezentam astazi (joi – n.r.) prevede reintrarea pe profit incepand cu anul 2015, atunci cand profitul va fi de 92 milioane lei, cresterea acestui profit la 173 milioane lei pana in 2016, precum si cresterea numarului de pasageri si a gradului de incarcare. De asemenea, pana la sfarsitul acestui an urmarim reducerea voluntara a personalului, in total circa 2.000 de angajati, cu 10%”, a anuntat presedintele executiv al TAROM, belgianul Christian Heinzmann.
Christian Heinzmann a prezentat obiectivele TAROM pentru urmatoarea perioada, una din actiunile cheie fiind optimizarea politicii comerciale ( cresterea gradului de incarcare in vederea atingerii normelor standard din industrie, revizuirea orarelor si a retelei de zboruri in functie de cererea din piata, diversificarea si imbunatatirea serviciilor, diversificarea pachetelor turistice oferite).
Actuala conducere a companiei vizeaza un grad de ocupare de 75% in 2016 si un numar de 2,6 milioane pasageri transportati anual, comparativ cu 2,3 milioane cat estimeaza compania ca va transporta in 2013.
„Vrem sa introducem o noua strategie de marketing, concomitent cu un nou sistem de rute. De asemenea, vom renegocia unele slot-uri (n.r.-programe de zbor) astfel incat sa efectuam doar zboruri profitabile. Urmeaza sa uniformizam si sistemele IT, si de asemenea sa reducem personalul cu 10 procente prin programe de retragere voluntara”, a explicat Christian Heinzmann.
De asemenea, TAROM isi propune armonizarea flotei si alinierea capacitatii la cererea de pe piata, urmand sa fie elaborata o documentatie de licitatie care va permite discutii cu toti marii producatori de aeronave.
„Vrem sa uniformizam flota pentru zborurile internationale, prin inchirierea unui singur tip de aeronava, ceea ce va reduce mult costurile atat de mentenanta, cat si de training si combustibil. Probabil ca vor fi doua tipuri de aeronava, de tip jet (n.r. fara elice) pentru cursele internationale si turbo-propeller (n.r. – cu elice) pentru cursele interne ale companiei. In maximum trei luni vom face un caiet de sarcini astfel incat sa vedem ce costuri implica acest lucru. Este posibil sa avem si un contract tip barter cu un producator de avioane, prin care acesta sa preia actuala flota, iar noi sa inchiriem de la el aceste aeronave”, a precizat presedintele Consiliului de Administratie TAROM, Dan Pascariu.
Pe de alta parte, a fost elaborata o noua varianta a regulamentului intern de achizitii care raspunde cerintelor de transparenta si eficienta. Tinand cont de faptul ca TAROM a fost catalogata prin OUG 77/2012 drept autoritate contractanta, desi nu intruneste in prezent conditiile, au fost intreprinse demersurile necesare pentru exceptarea companiei de la aceasta prevedere.
Si nu in ultimul rand, se urmareste crearea unor centre de profit independente, cum ar fi activitatile privind zborurile charter, cargo, training si activitatea tehnica.