3 mai 2013
  • Știri

TAROM ia in calcul mentinerea aeronavei prezidentiale in flota, daca bugetul de stat  va sustine in totalitate costurile de intretinere, aeronavigabilitate si exploatare .

Redam in continuare comunicatul TAROM.

“Avand in vedere informatiile aparute in presa, in decursul ultimelor zile, cu privire la posibilitatea de vanzare a celor doua aeronave A310 din flota TAROM si la valoarea ce poate fi obtinuta din vanzarea acestora, compania TAROM face urmatoarele precizari:

 TAROM are in prezent in flota doua aeronave de tip A310, una in configuratie comerciala si una in configuratie VIP, utilizata din anul 2010 de Administratia Prezidentiala a Romaniei. Ambele aeronave au intrat in flota TAROM in anul 1992. Exista o serie de factori care fac ca aceste doua aeronave sa nu isi mai justifice, din punct de vedere economic, prezenta in flota. Printre acesti factori se numara costurile foarte mari de mentenanta si aeronavigabilitate, vechimea de peste 21 de ani, gradul de uzura, consumul mare de combustibil, procurarea cu dificultate a pieselor de schimb, avand in vedere ca in prezent nu se mai produc piese noi pentru acest tip de avion, iar in lume exista putini furnizori care mai au pe stoc acest tip de piese. Luand in considerare istoricul acestor doua aeronave si operarea lor cu dificultate din cauza costurilor foarte mari, conducerea companiei TAROM urmeaza sa stabileasca in cel mai scurt timp o solutie in ceea ce priveste eliminarea totala a pierderilor cauzate de acestea, principala solutie luata in calcul fiind vanzarea. In ceea ce priveste aeronava prezidentiala, TAROM va propune in prealabil autoritatilor o serie de solutii alternative.

 „Poate fi luata in calcul mentinerea aeronavei prezidentiale in flota, cu conditia ca autoritatile sa isi asume plata integrala, din bugetul de stat, a tuturor costurilor de intretinere, aeronavigabilitate si exploatare, atat a celor directe, cat si a celor indirecte. Totusi, opinia noastra este ca acest avion nu mai corespunde conditiilor de inalta calitate si performanta pe care trebuie sa le indeplineasca o aeronava pentru transportul unor inalti demnitari si ca ar trebui gasita o solutie mai eficienta si mai potrivita statutului acestora”, a declarat Dan Pascariu.

 Imediat ce o solutie privind aeronavele A310 va fi definitivata si aprobata, aceasta va fi facuta publica, iar daca se va lua decizia de vanzare a acestora, procesul de vanzare va fi desfasurat integral in conditii de transparenta totala.

 „Nu dorim sa cream asteptari nerealiste prin avansarea unei valori care ar putea fi obtinuta din vanzarea celor doua aeronave, motiv pentru care infirmam sumele aparute in presa pana in acest moment. Daca ne gandim la vechimea si costurile uriase de operare, credem ca sumele vehiculate pana acum sunt mult prea mari. Aeronava tot de tip A310 a Cancelariei germane, intr-o stare mult mai buna si cu o configuratie mult mai complexa, a putut fi vanduta in urma cu doi ani cu numai 3,1 milioane euro. Totusi, pentru a asigura un grad cat mai mare de transparenta in procesul de vanzare a celor doua aeronave, precizam ca acestea vor fi vandute prin licitatie internationala, toate informatiile privind vanzarea si pretul obtinut putand fi accesibile in timp real tuturor celor interesati”, a declarat Dan Pascariu, Presedintele Consiliului de Administratie TAROM.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *