• Știri

Potrivit Bloomberg, liderii celor cinci state vor sa-si puna in comun rezervele de valuta pentru a combate volatilitatea cursurilor de schimb si pentru a evita eventualele crize valutare.

Conducatorii tarilor BRICS s-au reunit, incepind de ieri, la summit-ul anual in orasul Durban din estul Africii de Sud si se asteapta ca sa aprobe infiintarea unei noi banci pentru dezvoltare.

„Cel mai rational lucru pentru BRICS este crearea unor noi institutii de tipul celor stabilite la Bretton-Woods pentru dezvoltarea economiilor emergente. Exista o schimbare a balantei puterii dinspre lumea traditionala spre cea emer­genta“, a spus Martyn Davies, CEO la compania sud-africana Frontier Advisory, care ofera studii pentru pietele emergente.

Ministrul de Finante al Rusiei, Anton Siluanov, a precizat ca intentia statelor BRICS, care va fi consemnata in comunicatul oficial, a fost intampinata cu entuziasm, dar pentru moment se lucreaza la detaliile referitoare la fonduri si operatiuni. Pentru constituirea bancii s-a propus un capital de 50 miliarde $, din care se va plati 10 miliarde $,contributia fiecarui membru urmand a fi de 2 miliarde $.

Cele cinci tari au solicitat reformarea managementului Bancii Mondiale si al FMI, care au fost create la Bretton Woods in 1944 si s-au opus masurilor practicate de presedintii acestor institutii, veniti doar din SUA si Europa.

„Trebuie sa schimbam modul in care sunt conduse insti­tutiile financiare internationale. Acestea trebuie reformate“, a afirmat ministrul de externe sud-african Maite Nkoana-Ma­sha­bane.

Ministrul de Finante al Rusiei, Anton Siluanov, a precizat ca intentia statelor BRICS, care va fi consemnata in comunicatul oficial, a fost intampinata cu entuziasm, dar pentru moment se lucreaza la detaliile referitoare la fonduri si operatiuni. Pentru constituirea bancii s-a propus un capital de 50 miliarde $, din care se vor plati 10 miliarde $,contributia fiecarui membru urmand a fi de 2 miliarde $.

  Statele BRICS, ale caror rezerve valutare totalizeaza 4.400 miliarde dolari si care reprezinta 43% din totalul popu­latiei lumii, incearca sa obtina o influenta mai mare in fi­nan­tele internationale, in concordanta cu puterea lor economica aflata in continua crestere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *