• Știri

Ministerul Finanțelor a anunțat o schema de ajutor de stat care are ca scop compesarea creșterii prețului la combustibil. Schema vine în sprijinul operatorilor de transport rutier. Ajutorul are o valoare de 13 bani pe litru de combustibil și va fi aplicat până la finalul acestui an. Bugetul schemei de ajutor de stat este 180 de milioane de lei pentru aproximativ 4000 de operatori economici.

„Ajutorul de stat va fi acordat sub forma unui grant acordat operatorilor economici licenţiaţi în România, care desfăşoară activităţi de transport rutier de mărfuri în cont propriu sau contra cost şi transport de persoane”, a declarat Ministerul Finanțelor.

Sprijin financiar pentru transportatori: 13 bani/litru de combustibil

Ministrul Marcel Boloș a vorbit și despre importanța acestor măsuri adoptate în luna februarie: „Sunt tot mai multe firme de transport care nu au posibilitatea absorbției creșterii costurilor de operare, presiunea prețului la carburant aducând costuri suplimentare imediate care pot determina insolvența sau chiar falimentul. Este o măsură temporară de sprijin, în contextul în care, în imaginea de ansamblu, ele sunt interconectate cu alte sectoare economice, cum sunt producția, comerțul, agricultura și turismul. Este un mod prin care, indirect, facilităm transportul materiilor prime, produselor finite, echipamentelor și persoanelor, pentru a asigura funcționarea eficientă a întregii economii. Avem o viziune clară în a construi scheme pentru investiții care să stimuleze dezvoltarea și să susțină progresul economic. Însă, în același timp, trebuie să recunoaștem importanța echilibrului și a abordării integrate, acolo unde putem lua decizii care generează efect multiplicator.”

Procesul de aplicare pentru ajutorul acesta este structurat pe trimeste calendaristice iar cererile de înscriere pot fi trimise în primele 30 de zile ale trimestrului următor pentru cel care solicită ajutorul. Acesta nu poate fi acordat oricui, ci doar lucrătorilor care îndeplinesc următoarele condiții:

  • deţin licenţă comunitară eliberată în România;
  • deţin cel puţin un vehicul eligibil;
  • nu sunt declaraţi inactivi potrivit prevederilor Legii nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, sau nu se află în inactivitate temporară, înscrisă în registrul comerţului, potrivit legii;
  • nu beneficiază de alte compensaţii pentru activitatea de transport desfăşurată cu vehiculele eligibile, cu excepţia celor care efectuează transport public local de persoane;
  • nu au fost emise împotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau, în cazul în care asemenea decizii au fost emise, acestea au fost executate conform prevederilor legale în vigoare;
  • alimentarea vehiculelor eligibile de la stațiile de distribuţie ale operatorilor economici înregistraţi potrivit Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, în calitate de comercianţi en détail de produse energetice sau de la parteneri contractuali care au ca furnizori staţiile de distribuţie anterior menţionate, utilizând un card de gestiune a alimentărilor sau un inel emiţător/receptor sau din rezervoarele pentru consum propriu deţinute la punctele lor de alimentare sau de parteneri contractuali care deţin rezervoare, prin intermediul unor dispersoare electronice pentru distribuţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *