• Știri

Sectorul transporturilor contribuie semnificativ la economia europeană, cu aproximativ 5%, fiind un catalizatoar pentru alte sectoare. Conform celor mai recente date publicate de Eurostat, România înregistrează, alături de Bulgaria, Polonia și Ungaria, cele mai scăzute niveluri ale prețurilor pentru transporturi.


Informațiile au fost prezentate în ediția din 2023 a raportului “Date esențiale în transportul european”, publicat de Eurostat, biroul statistic al Uniunii Europene.
“Transportul este esențial pentru întreprinderile europene și lanțurile globale de aprovizionare, precum și pentru pasageri. Sectorul transporturilor contribuie cu aproximativ 5% la creșterea economică a UE și angajează mai mult de 10 milioane de persoane. Cu toate acestea, emisiile generate de transporturi reprezintă aproximativ 25 % din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră ale UE. Importanța transporturilor a făcut ca acestea să fie în centrul inițiativelor din cadrul Green Deal-ului european care urmăresc realizarea unor inițiative europene mai curate, mai ecologice și mai inteligente”, a transmis directorul de statistici sectoriale și regionale Eurostat.

Cifrele privind transportul rutier la nivelul Uniunii Europene

La nivelul statelor membre UE, cea mai mare pondere pentru transportul rutier se înregistrează în Lituania (91,7%), iar cea mai mică cotă este în Croația (63,8%). Bineînțeles, în acest context, Croația înregistrează cea mai mare cotă pentru aeronave (25,4%), urmată de Bulgaria (16,3%), iar în Malta, Ungaria, Irlanda, România și Italia, autocarele, autobuzele și troleibuzele reprezintă cel puțîn 12% din transportul de pasageri.

Cotele înregistrate de transportul feroviar și naval


Cele mai mari ponderi ale transportului de pasageri efectuate cu trenul au fost înregistrate în Austria, Franța, Țările de Jos și Suedia, toate cu cel puțîn 7%. Utilizarea de nave maritime a fost sub 1% în majoritatea statelor membre și a atins un nivel maxim de 2,7 % în Croația.

România și Olanda domină transportul naval de mărfuri

România înregistrează un important procent în ceea ce privește transportul de mărfuri efectuat de-a lungul căilor navigabile interioare (19,8%). Țările de Jos au dominat acest mod de transport (50,7%). Următoarea cotă importantă a fost  înregistrată de Germania (15,9%) și de Belgia (9,4%).

Prețurile în transporturi. România, printre cele mai ieftine tarife

La nivelul prețurilor practicate în sectorul transporturilor, se poate observă o aliniere între statele nordice și occidentale. Pe de altă parte, s-a constatat că statele baltice, estice și sudice, înregistrează prețuri mai mici, sub media UE. Concret, cele mai ridicate niveluri de preț sunt în Danemarca și Suedia, iar cele mai scăzute în Bulgaria, România, Polonia și Ungaria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *