• Știri

La Congresul Mobile World din Barcelona, Ericsson şi Scania au anunţat cercetările pe care le fac împreună. Scopul este acela de a accelera procesul de conectivitate a vehiculelor comerciale şi a infrastructurii. Ambele companii sunt convinse că evoluţia tehnologiilor de comunicare vor facilita transporturile de persoane şi de marfă.

„Discutăm de ceva timp despre introducerea comunicaţiilor între vehicul-vehicul şi vehicul-infrastructură., spune Håkan Schildt, Director Strategy and Business Development al diviziei Scania Connected Services & Solutions. „Acum există șanse reale pentru o comunicare fiabilă prin reţelele mobile.”

Evoluția LTE şi standardizarea 5G au dus la dezvoltarea comunicațiilor între vehicul-vehicul folosind reţelele mobile.
Scania a iniţiat conceptul de mers în convoi pentru camioane cu semiremorcă. Astfel reducându-se rezistența vântului şi consumul de carburant. În prezent, legislaţia permite mersul camioanelor în coloană, la o distanţă de siguranţă unul de altul, care folosesc sisteme comune precum radarul şi autopilotul.

Scania şi Ericsson îşi unesc forţele

Cu toate acestea, o distanţă şi mai mică între vehicule necesită comunicaţii vehicul-vehicul şi sisteme de control interconectate. Cercetarea realizată de Ericsson şi Scania a demonstrat că acum pot fi stabilite comunicaţii fiabile folosind reţelele 4G şi în viitor 5G.
Într-o perspectivă mai largă, comunicaţiile între vehicul-infrastructură sunt o iniţiere pentru mersul în convoi la nivelul întregului sistem în plănuirea şi organizarea formaţiilor şi despărţirea convoaielor în funcţie de rută şi de program. Camioanele pot astfel să se alăture sau să părăsească plutoanele într-o manieră sigură.
„Suntem convinşi că aceaste tipuri de comunicații, vehicul-vehicul, vor fi implementate de toate tipurile operatori de transport datorită beneficiilor imense pe care le aduc”, spune Claes Herlitz, Director Automitive la Ericsson. „Datorită numărului ridicat de pasageri şi al cheltuielilor de transport, comunicaţiile pot contribui la o eficienţă logistică ridicată şi la reducerea impactului asupra mediului.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *