- Știri
Până în 2030, autoritățile române au ca obiectiv să absoarbă fonduri în valoare de șase miliarde de euro. Acest proiect vizează mobilitatea urbană și eficientă energetică în transporturi. Din cele șase miliarde de euro, Banca Europeană de Investiții a acordat deja o finanțare în valoare de 132 de milioane de euro.
Obiectivul Ministerului Transporturilor pentru următorii 15 ani
6,2 milioane de euro vor fi folosite pentru achiziționarea a 12 garnituri de metrou de nouă generație.
1,8 miliarde de euro reprezintă finanțare pentru studiile de fezabilitate pentru proiecte de electrificare a căii ferate.

1 miliard de euro reprezintă suma alocată pentru componenta de eficiență energetică în transporturi.10 miliarde de euro reprezintă valoarea la care se vor ridică proiectele de infrastructură rutieră aflate în derulare. Este vorba despre autostrăzi și drumuri expres care însumează aproximativ 720 kilometri.
Finanțare integral nerambursabilă pentru aeroporturi
Patru aeroporturi din tara noastra vor beneficia de energie verde, printr-un program cu finanțare integral nerambursabilă, din Fondul de Modernizare. Concret, programul presupune construcția unor parcuri fotovoltaice care vor asigura energia necesară funcționarii a patru aeroporturi din țară. La momentul actual este vorba despre aeroporturile din Timișoara, Constanța, aeroportul Băneasa și Otopeni și că sunt așteptate și celelalte unități aeroportuare din țară să depună proiecte.

Bogdan Mîndrescu, secretar de stat Ministerul Transporturilor: “Am pornit acest program pentru zona de fotovoltaice cu finanțare sută la sută din Fondul de modernizare, 100% nerambursabil. și așteptăm să vină cu proiecte. Am avut o întâlnire la Ministerul Transporilor cu absolut toate aeroporturile, cu Asociația Aeroporturilor din România și ne dorim să le creăm și noi axe de finanțare”.