• Logistică

Piața industrială și de logistică din România este în continuă dezvoltare. Oferta totală va ajunge, la sfârșitul anului, la valoarea de 7 milioane de metri pătrați. Va fi un an record, având în vedere că vorbim despre o creștere semnificativă față de anul trecut, care s-a încheiat cu un stoc de 6,2 milioane de metri pătrați.

2023 este cel mai bun an pentru piața industrială și logistică.

Conform celor mai recente date, primele trei trimestre din 2023 indică un trend ascendent pentru sectorul imobiliar industrial și logistic (I&L). Cererea totală de închiriere este de 550.000 de metri pătrați, potrivit datelor agenției Colliers. Totodată, specialiștii spun că cifrele vor continua să crească, întrucât România este văzută ca un hub regional de distribuție tot mai important, în special pentru partea de sud-est a Europei, dar nu se limitează doar la această regiune.

România este un hub de distribuție important

România devine un hub de distribuție tot mai important

Capitala începe să fie devansată, ușor-ușor, de celelalte regiuni ale țării. La momentul actual, București (36%), Timișoara (26%), Brașov (12%) și Slatina (10%) concentrează cea mai mare parte a tranzacțiilor de leasing industrial și logistic (I&L) din România. În trecut, cea mai mare pondere (peste 50%) provenea din București. În felul acesta, țara noastră se apropie de modelul est europenilor, care au o economie regională dezvoltată și unde distanțele geografice sunt mai mari.

Repartizarea spațiilor logistice pe sectoare

Pe sectoare, o treime din totalul contractelor de leasing din acest an au fost semnate de companii de logistică, cu aproximativ 160.000 de metri pătrați, urmate de sectorul auto, cu aproximativ 120.000 de metri pătrați închiriați. Sectorul retail este în continuare responsabil pentru cea mai mare parte a cererii.

Victor Coșconel, Head of Leasing – Office & Industrial Agencies la Colliers:

„În ansamblu, 2023 se conturează drept cel mai bun an pe care România l-a văzut vreodată în ceea ce privește cât de vibrant este domeniul I&L. Mai mult, ne așteptăm să vedem noi recorduri în ceea ce privește activitatea de închiriere în anii următori, mai ales că stocul poate depăși cu ușurință nivelul de 10 milioane de metri pătrați până la sfârșitul acestui deceniu și, în același timp, să mai rămână spațiu de creștere.”

România este un hub de distribuție important

„Piața locală este încă relativ neexploatată după standardele europene (un stoc de 7 milioane de metri pătrați este inferior unor țări din regiune precum Polonia – 30 de milioane de metri pătrați sau Cehia – 11 milioane de metri pătrați) și oferă o perspectivă interesantă, având în vedere salariile destul de mici și forța de muncă de calitate.”

„Pe de altă parte, considerăm că schimbările geopolitice care au loc în prezent la nivel global favorizează ideea că multe operațiuni logistice și de producție vor încerca să se mute din Asia aproape de casă, ceea ce înseamnă că producătorii vest-europeni ar putea prefera să-și aducă cel puțin o parte din operațiuni aproape, iar România se anunță a fi o destinație principală”, conchide.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *