• Logistică

Industriile curieratului, auto și logisticii & transporturilor par să fi găsit soluția pentru criza personalului. Roboții mobili autonomi pot fi o alternativă pentru manipularea de materiale şi produse în spaţiile de producţie şi depozitare. În funcție de gradul de încărcare, numărul de ture şi misiuni efectuate, amortizarea investiției într-o flotă de roboți mobili autonomi se poate face în mai puțin de un an. Roboții preiau comanda în depozite?

Roboții preiau comanda în depozite?

Un robot poate suplini lipsa a patru manipulatori de produse şi materiale, deservind mai multe spații. Acesta poate să efectueze, într-o singură tură de 8-10 ore, peste 100 de misiuni intralogistice (manipulare şi transport). De asemenea, poate să parcurgă zilnic peste 20-25 de km, fiind capabil să transporte sarcini de până la 1350 km.

Roboții preiau comanda în depozite?

1 robot poate înlocui 4 oameni

Conform datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, în ţara noastră existau la începutul lunii aprilie peste 30.000 de locuri de muncă vacante. Acestea fiind destinate persoanelor fără calificare şi fără studii liceale. Dintre care, peste 2.000 vizau manipularea de produse şi materiale, o activitate care poate fi foarte ușor preluată de roboții mobili autonomi.

“Companiile moderne adoptă pe scară extinsă roboţii mobili autonomi, aceștia aducând un nivel ridicat de automatizare şi trasabilitate a activităţii. Roboţii înregistrează cu precizie orice operaţiune, iar datele se regăsesc imediat în sistemele de gestiune. Mai mult, roboții mobili autonomi sunt certificați pentru a lucra împreună cu oamenii, respectând cele mai ridicate standarde de siguranță.,” afirmă Paul Olariu, Area Sales Manager pentru Europa Centrală si de Est în cadrul Mobile Industrial Robots (MIR), lider în producția de roboți mobili autonomi (AMR).

Mentionăm că în Europa, rata de integrare a roboţilor autonomi mobili înregistrează o creștere accelerată. Urmare a reducerii costurilor, fluidizării operațiunilor intralogistice şi reducerii dependenței de forța de muncă umană.

Baza de roboți va creşte constant

Baza de roboți mobili autonomi va crește constant cu 30-40% în următorii ani la nivel global. Se va depăși nivelul de patru milioane de unități în 2027. Un singur robot poate înlocui patru lucrători, iar costul energiei necesare funcționării sale este de doi lei pe zi.

“Unităţile de producţie şi logistică au nevoie ca materiile prime sau diversele componente să fie transportate permanent între linii de asamblare şi spaţiile de stocare temporară. Această activitate intralogistică este în mod tradiţional derulată cu angajați şi sisteme manuale de transport (transpaleți) şi poate fi uşor perturbată de lipsa resurselor umane, mai ales atunci când se lucrează în schimburi sau unitățile de producție sunt plasate în afara localităților. Este o activitate solicitantă prin distanțele mari care trebuie parcurse și cu o valoare adăugată mică, ceea ce nu o face foarte atractivă pentru cei care își caută un loc de muncă.”, a mai explicat Paul Olariu, managerul MIR.

Sursă foto: Forbes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *