• Știri

Veniturile din operatiuni au avut o valoare de 1,424 milioane de euro, mai putin cu 3%, cu o marja operationala de 7%. Venitul net a scazut de la 768 milioane de euro in anul fiscal 2012/13 la 556 milioane de euro. Aceasta scadere fiind in principal din cauza procesului mai intens de restructurare si a situatiei financiare globale, precum si unor cheltuieli conexe specifice si a unor provizioane. Fluxul liber de numerar a fost pozitiv in a doua jumatate a anului 2013/14. Acesta a ajuns la 340 de milioane de euro, dupa iesiri de 511 milioane de euro in prima jumatate a anului.

La urmatoarea Adunare Generala Anuala nu va fi propusa distributia de dividende.

Crestere organica a vanzarilor si stabilitatea profitului operational

In anul financiar 2013/2014, grupul a inregistrat vanzari de 20,3 miliarde de euro. Aceasta cifra reprezinta o crestere organica cu 4% fata de anul precedent. Aceasta evolutie pozitiva a fost determinata in principal de sectoarele Transport si Renewable Power (ambele in crestere organica cu 9%). Vanzarile sectorului Grid au inregistrat, de asemenea, o crestere organica de 6%. Vanzarile sectorului Thermal Power s-au mentinut stabile.

Profitul net a totalizat 556 milioane de euro, in scadere cu 28% fata de anul precedent. Acesta a fost afectat de costurile de restructurare (220 milioane de euro in 2013/14, fata de 137 milioane de euro in anul precedent), cheltuielile financiare ridicate si cota de impozitare, precum si de diferite taxe juridice specifice si cheltuieli conexe.

Reorientare strategica

Dupa cum a fost anuntat saptamana trecuta, Alstom a primit o oferta angajanta din partea GE pentru achizitia operatiunilor din sectorul Energie. Tranzactia propusa vizeaza sectoarele Thermal Power, Renewable Power si Grid, precum si sectorul corporativ si servicii comune. Pretul propus reprezinta o valoare a actiunilor (EquityValue) de 12,35 miliarde de euro si o valoare neta a activelor operationale (Enterprise Value) de 11,4 miliarde de euro, sau 12,2x FY13 EBIT.

Daca aceasta oferta va fi aprobata si definitivata, Alstom se va concentra pe sectorul Transport, in care este lider global. Alstom va utiliza veniturile din aceasta tranzactie pentru a-si consolida afacerile in Transport si pentru a plati datoriile si actionarii. Renuntarea la un pachet minoritar in Alstom Transport, planificata anterior, va ramane in asteptare.

Sursă foto: alstom.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *