• Știri

Constantin Stroe, vicepresedintele Dacia: Confirm intalnirea cu ministrul Mediului, nu pot da detalii despre subiectele ce le vom discuta

Singura facilitate oferita, in prezent, la achizitia de autovehicule electrice sau hibride este scutirea de la plata taxei de prima inmatriculare, dar Borbely sustine ca acest lucru este pe cale sa se schimbe: “Avem un proiect de lege prin care propunem mai multe facilitati importante. Nu pot da detalii, in acest moment, inainte de a le agrea cu Ministerul Transporturilor si Ministerul de Finante”.

Stroe: “Automobilele cu carburanti vor face legea cel putin 25 de ani de acum inainte”

Constantin Stroe, vicepresedintele Dacia, a confirmat intalnirea cu Borbely: “Confirm intalnirea cu ministrul Mediului, dar nu pot da detalii despre subiectele ce le vom discuta”, a declarat Stroe, pentru gandul.

Cu un an in urma, dupa ce Guvernul Boc tocmai infiintase “Grupul de lucru interministerial pentru stabilirea unei strategii de incurajare a fabricarii autovehiculului electric in Romania”, Stroe a exclus posibilitatea ca Dacia sa fabrice autovehicule electrice: “Renault nu are in vedere construirea unui autoturism electric in Romania, in conditiile in care autoturismele cu carburanti vor face legea cel putin 25 de ani de acum inainte”, declara vicepresedintele Dacia, pentru gandul.

Dan Lazar, presedintele Grupului interministerial pentru automobil electric, declara, pentru gandul, ca are in vedere “o strategie referitoare la infrastructura ce trebuie creata, in primul rand montarea de prize de alimentare in orasele mari”. Fost consilier la municipalitatea Cluj-Napoca, Lazar este economist si, dupa cum a recunoscut in discutia cu reporterul gandul, nu stia mai multe decat majoritatea soferilor romani despre automobilul electric. “Am inceput si eu sa caut mai multe informatii despre subiect. Nu avem o viziune – la asta lucram. O sa adun in jurul meu specialisti si o sa punem la un loc informatii pe acest subiect”, spunea Lazar.

Dan Lazar nu a putut fi contactat pentru a ne preciza progresele pe care Grupul interministerial condus de el le-a facut, intr-un an de zile, in sensul indeplinirii obiectivelor propuse.

Ne-o iau bulgarii inainte?
Agentia de presa bulgara Novinite relateaza ca Zero Carbon 2020, o companie britanica, va incepe sa produca masini electrice in Bulgaria, in apropierea orasului Stara Zagora, in trimestrul al doilea sau cel de-al treilea din 2011.

Fabrica va avea initial o capacitate de numai 100 de masini, dar productia ar putea ajunge pana in 2015 la 5.000 de unitati. Investitia initiala este estimata la 6,5 milioane de leva (3,35 milioane euro), dar, daca piata va reactiona bine, ar putea ajunge la 10-12 milioane leva (5-6 milioane euro).

Directorul general al Zero Carbon, Jamie Roberts, a declarat ca la fabrica din Bulgaria va fi asamblat un model de oras, dezvoltat in colaborare cu producatorul elvetian de masini electrice Rinspeed, si un vehicul sport.

Zero Carbon colaboreaza cu o alta companie britanica, Liberty E Cars, care ar putea sa investeasca in Bulgaria pentru fabricarea de componente auto, precum baterii si electronice, se mai spune in stirea Novinite.

Laszlo Borbely are indoieli cu privire la fezabilitatea proiectului Zero Carbon 2020. “Nu poti incepe fabricarea unui autovehicul electric asa, de pe azi pe maine. Pentru fabricarea unui automobil electric sunt necesare investitii mari, pe care doar marii producatori si le permit”.

Pe site-ul companiei Zero Carbon 2020 este furnizata pentru contact doar o adresa de email. Nu sunt prezentate niciun fel de schite sau fotografii cu prototipuri ale masinilor pe care le va fabrica compania britanica. gandul.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *