• Știri

Rafinăria Petrobrazi va deveni primul producător major de combustibili sustenabili din Europa de Sud-Est. Pentru această transformare, OMV Petrom investește 750 milioane de euro pentru procesul de obținere a biocombustibililor. Concret, compania urmează să construiască o instalație pentru producția de combustibili sustenabili pentru aviație (SAF), una pentru motorină din surse regenerabile (HVO) și două instalații pentru producția de hidrogen verde.

Rafinăria Petrobrazi - primul producător de combustibil sustenabil

Christina Verchere, CEO OMV Petrom:

„Mergem mai departe cu transformarea noastră si, in plus fata de noile proiecte de energie regenerabila, astăzi am făcut un pas decisiv pentru decarbonarea transportului in Romania. In total, pana in 2030, ne-am angajat sa alocam 11 miliarde de euro, pentru a transforma compania pentru un viitor cu emisii reduse de carbon, in Romania si in regiune”, a declarat.

Radu Caprău, responsabil pentru Rafinare și Marketing:

„Împreună cu electro-mobilitatea, biocombustibilii sunt răspunsul pentru un transport cu emisii reduse de carbon și ne așteptăm la o creștere graduală a cererii pentru aceste produse. Datorita investițiilor pe care le-am anunțat astăzi, vom putea înlocui importurile cu biocombustibili produși aici, în România. Pentru clienții noștri, acest lucru înseamnă certitudinea produsului si mai puține emisii de carbon. Vrem sa fim si in viitor prima alegere pentru clienții noștri si sa le oferim produsele de care au nevoie”.

Carburanții sustenabili reduc considerabil emisiile de CO2

Rafinăria Petrobrazi – primul producător de combustibil sustenabil

Petrobrazi este prima rafinărie din țară certificată pentru producerea de SAF și HVO prin co-procesarea materiilor prime de natură biologică, iar rezultatele vor fi considerabile. Totodată, integrarea hidrogenului verde în procesul de obținere a biocombustibililor va duce la o reducere cu cel puțin 70% a emisiilor de CO2.

Ce înseamna SAF si HVO?

HVO este uleiul vegetal hidrotratat și mai este cunoscut sub numele de motorină din surse regenerabile, diesel verde sau biodiesel. Acesta este un combustibil cu emisii reduse de carbon, produs prin prelucrarea lipidelor reziduale regenerabile. SAF înseamnă cpmbustibil sustenabil pentru aviație.

Parteneriat pentru colectarea uleiului alimentar uzat

Principala materie primă pentru a produce biocombustibili este uleiul alimentar uzat. Pentru a avea sursă continuă asigurată, OMV Petrom a achiziționat 50% din „Respiră Verde”, lider în colectarea uleiului alimentar uzat în România, care colectează până la 10 kt pe an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *