• Știri

Vești bune pentru transportatori și firmele de logistică. Începând de anul viitor ar putea fi promulgat un nou “program rabla” destinat flotelor, care ar putea încuraja înnoirea parcurilor auto de transport mediu şi greu. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), Bogdan Balanişcu, în cadrul conferinței Electric Truck Experience.

Programul Rabla pentru flotele de transport mediu și greu


Bogdan Balanişcu, secretar de stat MMAP: „Ce am reuşit noi de anul trecut până în anul acesta, am investit în ceea ce înseamnă componenta de „Rabla Plus”. În urma discuţiilor cu producătorii şi importatorii de maşini electrice, a fost modificat planul, a fost modificat tariful sau valoarea tichetului respectiv, astfel încât să reuşim să punem mai multe unităţi în circulaţie în acest an. Deja pe anul 2024, primul program „Rabla Plus” s-a lansat şi s-a consumat.

Mai pregătim încă unul pentru anul care care urmează. De asemenea, este foarte important şi lucrăm în acest moment şi la ceea ce înseamnă un viitor program pe care am putea să-l lansăm pe componenta de flote, şi aici mă refer la partea de turism, pe partea de transport uşor. Acolo este o zonă auto care face mulţi kilometri şi automat poluează pe măsura kilometrilor făcuţi. Deci, avem un lucru şi această chestiune, la fel şi componenta de transport mediu sau transport greu”.

Conturarea bugetului pentru finanțare este provocarea majoră

Secretarul de stat a subliniat importanța dezvoltării unui program destinat flotelor de transport, în special în sectorul turismului și al transportului ușor, zonă care, din punctul său de vedere înregistrează un grad mai mare de poluare. Cu toate că se cunosc marile beneficii al acestor proiecte susținute de stat, Bogdan Balanişcu a menționat dificultățile legate de finanțarea acestui proiect, subliniind că este aproape imposibil să existe o linie de finanțare deschisă pentru această: „Este o problemă legată de buget și de modul în care sunt alocate fondurile la începutul anului și în timpul rectificării bugetare ulterioare”.

Programul Rabla pentru tractoare, sprijin de până la 20.000 de euro pentru micii fermieri

Recent, premierul Marcel Ciolacu a anuntat ca micii fermieri pot beneficia de un ajutor de până la 20.000 de euro prin “Programul Rabla pentru tractoare”. Este vorba despre un sprijin nerambursabil, iar bugetul alocat este de 500 milioane de lei. ”În premieră, finanțăm prin Fondul pentru Mediu, programul rabla pentru tractoare. Susținem producția internă de tractoare și ajutăm mai ales micii fermieri cu acest program prin care primesc un sprijin nerambursabil de până la 20.000 de euro”, a declarat Marcel Ciolacu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *