• Știri

Cu aceasta ocazie, cei doi ministri au semnat un Memorandum de Intelegere privind cooperarea in domeniul transporturilor, prin care cele doua parti s-au angajat sa realizeze proiectele comune agreeate. “Vom oferi Republicii Moldova tot sprijinul in demararea proiectelor de interes comun convenite, dar si asistenta tehnica pentru armonizarea legislatiei nationale cu cea europeana”, a declarat Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu.

In cadrul discutiilor, partile si-au exprimat dorinta de construi in perioada urmatoare podul rutier IaÅŸi-Ungheni ca parte a reÅ£elei centrale TEN-T cu finantare europeana, obtinuta prin Mecanismul de Conectare a Europei (CEF). In prezent, grupul de lucru bilateral instituit in luna decembrie impreuna cu specialistii lucreaza la documentaÅ£ia tehnica ÅŸi financiara pentru a obtine avizele necesare si pentru a putea depune aplicaÅ£ia pentru finanÅ£are in cursul acestui an. In acest context a fost abordata si finalizarea documentaÅ£iilor tehnice necesare pentru construcÅ£ia podului nou GalaÅ£i – Giurgiulesti ÅŸi a podului de la Leca – Falciu, astfel incat construcÅ£ia lor sa poata demara cat mai curand.

De asemenea, au fost identificate proiecte comune si in domeniul transportului feroviar, cum ar fi modernizarea tronsonului de cale ferata Ungheni–ChiÅŸinau, dar si construcÅ£ia unui segment de 10 km de cale ferata larga catre gara Nicolina din IaÅŸi. Pe termen scurt, partea romana a propus amenajarea staÅ£iei Socola pentru a permite transbordarea calatorilor de la trenurile pe ecartament larg la cele pe ecartament european sau colaborarea cu autoritaÅ£ile locale in vederea introducerii unei linii de transport in comun pana la staÅ£ia Nicolina. Interesele comune ale Romaniei si Republicii Moldova vizeaza si imbunatatirea conditiilor de navigabilitate pe raul Prut si descoperirea unor surse de finantare pentru modernizare. In plus, oficialii de la Bucuresti vor oferi sprijin ChiÅŸinaului pentru constructia, consolidarea si reabilitarea podurilor peste raul Prut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *