- Naval
Portul Constanța, unul dintre cele mai importante porturi europene ce face parte din TOP 10, se remarcă prin faptul că este cel mai mare hub de carburanți din Marea Neagră și Marea Mediterană. În ultimii ani, portul Constanța a înregistrat o creștere semnificativă a importurilor de motorină. Apogeul a fost atins anul trecut, când a ajuns la volume de 4,4 milioane de tone. Totdată, livrările în Portul Constanța vor crește și în continuare. Toate indiciile arată că cererea de motorină în Constanța va continua să crească în următorii ani.

Constanța și-a triplat volumele importurilor de motorină, pe fondul războiului din Ucraina, devenind, astfel, cel mai important port din regiunea mărilor Mediterană și Neagră. Concret, creșterea importurilor de motorină în Constanța au evoluat de la 1,6 mil. tone în 2021 la 4,4 mil. tone în 2024. Însumat, de-a lungul ultimilor patru ani, volumul total a ajuns la 12,2 milioane de tone, conform datelor publicate recent într-un raport S&P Global Commodities at Sea (CAS). Înainte de februarie 2022, Ucraina procura motorină din Rusia. După începutul războiului, însă, Ucraina a fost nevoită să găsească noi surse de aprovizionare. Astfel s-a orientat către Polonia, pentru piața din Europa de Nord-Vest, și România, pentru regiunea Mediteranei/Mării Negre. Mai mult, o mare parte din volumele de motorină importate în România „sunt destinate și exportului” către țări vecine, precum Republica Moldova, Bulgaria și Serbia, pe lângă volumele care ajung în Ucraina.
Constanța, mult peste volumele inregistarte de celealte porturi
Comparativ cu volumele înregistate în portul Constanța, anul trecut, niciun alt port din regiune nu se ridică la nivelul de 4,4 milioane detone de carburanți. Spre exemplu, alte mari porturi din regiune care primesc combustibili în cantități mari sunt Fos-sur-Mer (Lavera) – Franța a inregistat 3,9 milioane de tone, Koper – Slovenia – a inregistat 3,4 milioane de tone și Veneția – Italia a înregistrat 3,1 milioane de tone. Totodată, porturile poloneze Gdańsk și Gdynia au înregistrat 3,9 milioane de tone în 2024.
„Fiind un port de adâncime, Constanța poate găzdui cu ușurință nave mai mari. Totuși, condițiile meteorologice nefavorabile din timpul iernii complică adesea trecerea acestor nave prin strâmtorile turcești înguste, ceea ce înseamnă că cea mai mare parte a aprovizionării cu motorină în Constanța pe timpul iernii provine din rafinării mediteraneene, cu tancuri petroliere Handysize (până la 50.000 tdw – n.red.), care vin direct din rafinăriile mediteraneene”, se explică în raportul publicat de S&P Global Commodities at Sea (CAS).
Grindeanu: “Portul Constanţa trebuie să devină principalul hub logistic pentru reconstrucţia Ucrainei”
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, consideră că Portul Constanţa trebuie să devină principalul hub logistic privind reconstrucţia Ucrainei. „Eu spun o părere personală, aceea legată de această dorinţă a noastră, a mea, de a transformă Portul Constanţa într-un principal hub logistic privind reconstrucţia Ucrainei. Reconstrucţia Ucrainei nu se poate face fără Statele Unite ale Americii, să fim serioşi. Reconstrucţia Ucrainei fără Statele Unite ale Americii eu nu o văd posibilă. Dar, sigur, nu sunt mare specialist în strategii planetare. Statele Unite ale Americii cred că au interes, de asemenea, în a avea acest mediu favorabil în Portul Constanţa”, a declarat Grindeanu, în cadrul unei conferinţe de presă organizată în Portul Constanţa.