• Logistică

Piața muncii în transporturi în anul 2023. Mai multe companii din transporturi fac angajări în acest an. Peste 2.600 de joburi în transport și distribuție au fost postate de angajatori de la începutul anului și până acum pe eJobs.ro. Acesta fiind unul dintre domeniile care recrutează masiv, dar și care atrage, lunar, un număr mare de aplicări – peste 60.000 înregistrate doar în luna ianuarie. Cele mai multe dintre aceste joburi se adresează candidaților entry level și fără experiență, urmați de cei middle level (care au între doi și cinci ani de experiență în domeniu). Mult mai puțin sunt căutați, la acest început de an, seniorii și managerii.

Piața muncii în transporturi în anul 2023

„Asta se întâmplă pentru că vorbim despre un domeniu cu fluctuație mare de personal pe aceste segmente – entry și mid level. În plus, volumele de business ale angajatorilor din sector au crescut considerabil în ultimii doi ani. Spre exemplu, numai pentru curieri, avem în acest moment peste 700 de joburi deschise în platformă”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs, cea mai mare platformă de recrutare din România.

Și interesul pentru aceste locuri de muncă este destul de crescut – peste 60.000 de aplicări au fost înregistrate doar în luna ianuarie, pentru transport & distribuție. 90% dintre aplicări sunt pentru joburile din țară și 5,3% pentru cele din străinătate. Pentru locurile de muncă entry level, diferența de salarizare dintre România și țări din vestul Europei poate fi și de 1 la 5. De remarcat faptul că 4,7% din aplicări sunt pentru joburile remote.

Ce salarii sunt în transporturi/distribuție

Potrivit datelor Salario, comparatorul salarial marca eJobs, salariul mediu al celor care lucrează în transport și distribuție este de 3.500 de lei pe lună. Un promoter câștigă 2.800 de lei. Media pentru un dispecer auto ajunge la 4.000 de lei. Șoferii au salarii medii de 2.700 de lei, însă acest plafon este aplicabil doar celor a căror activitate nu implică deplasări în alte orașe sau în afara țării.

Piața muncii în transporturi în anul 2023

„În ceea ce-i privește pe șoferi, plaja salarială este foarte largă și depinde de program, de timpul de autovehicul condus și, desigur, de distanțele pe care trebuie să le parcurgă. Astfel, salariul unui șofer de camion urcă la o medie de aproape 3.800 de lei pe lună. Cel a unui șofer de tir pe curse internaționale poate depăși 13.000 – 14.000 de lei”, completează Roxana Drăghici.

Piața muncii în transporturi în anul 2023



Media salarială din acest domeniu este de 3.500 de lei. Mai mult de jumătate dintre pozițiile deschise vizează candidați entry level. Pentru joburile de specialiști sau manageri, salariile oferite pot ajunge să depășească media generală pieței pentru poziții similare.“Astfel, au fost introduse și salarii de 20.000 de lei pentru funcția de director economic. 18.000 de lei pentru Chief Technological Officer, 16.000 de lei pentru project manager sau 13.000 de lei pentru un director administrativ.”, se arată într-un comunicat eJobs.ro.

Cele mai mici salarii MEDII nete se înregistrează pentru operator calculator (2.300 de lei), curier (2.500 de lei), gestionar depozit (2.700 de lei), tehnician (2.700 de lei), contabil junior (2.800 de lei).
La polul opus, cele mai mari salarii s-au înregistrat pentru director economic (20.000 de lei), project manager (16.000 de lei), director transporturi (15.000 de lei), dispecer transport (13.000 de lei), specialist recrutare (12.000 de lei).
Orașele cu cele mai mici salarii MEDII nete din transport & distribuție sunt Galați – 1.800 de lei, Vaslui – 2.300 de lei, Buzău – 2.500 de lei și Brăila, iar cele cu cele mai mari sunt București – 4.000 de lei, Cluj – Napoca: – 3.800 de lei și Timișoara – 3.500 de lei.

Piața muncii în transporturi în anul 2023

Ce companii angajează în 2023

Grupul german Volkswagen a început o amplă campanie de recrutare de personal. Campania este axată pe sectorul IT, pentru mărcile VW, Audi și divizia de software CARIAD. Volkswagen Group caută peste 2.800 de specialiști în IT, tehnologie și software. Cele mai multe angajări vor fi pentru divizia de software CARIAD – 1.700 de posturi la nivel global. La Audi, sunt scoase la concurs 400 de joburi, iar la Volkswagen – peste 700. „Căutăm cele mai creative minți care vor modela viitorul mobilității alături de noi ca echipă. Precizare făcută de Tina Hasper-Vandrey, șeful departamentului de recrutare și marketing al talentelor la Volkswagen.Boeing se așteaptă să angajeze 10.000 de oameni în 2023. Totodată, va renunța la unele locuri de muncă de asistență. Producătorul de avioane american, citat de Reuters, va avea posturi disponibile în inginerie și producție.
Grupul aeronautic european Airbus SE a anunţat că în 2023 vrea să recruteze pe plan global. Numărul de angajări se ridică la peste 13.000 de persoane, transmite Bloomberg. Noile recrutări vor ajuta la creșterea producţiei de avioane comercial. 7.000 din aceste joburi vor fi nou create. Pe lângă clasicele joburi din producţie, Airbus caută specialiști în cibernetică, domeniul digital şi al noilor energii.

Sursă foto: Envato Elements



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *