• Știri

Controale la nivel european. Mari producători de anvelope au fost supuși unor percheziții de amploare de către autorităţile antitrust ale Uniunii Europene (UE), în cadrul unei investigaţii privind un posibil cartel. Ca urmare a acestor controale, acţiunile Pirelli, Continental, Michelin şi Nokian Tyres au înregistrat scăderi masive. Toate aceste companii au uzine și în România

Comisia Europeană acţionează ca autoritate de aplicare a concurenţei în Uniunea Europeană. Deși oficialii comisiei nu au oferit detalii despre motivele verificărilor, Reuters notează că anchetă vizează formarea unui posibil cartel.

Concret, este vorba despre o posibilă aliniere a prețurilor pentru anvelopele autoturismelor și vechiculelor comerciale de mic și mare tonaj. “Comisia Europeană este îngrijorată de o posibilă coordonare la nivelul prețurilor între companiile inspectate, inclusiv prin intermediul comunicărilor publice”, a afirmat executivul UE într-o declarație.

Percheziţii la producătorii de anvelope

În consecință, acţiunile Pirelli au scăzut cu până la 3,8%, fiind apoi suspendate temporar de la tranzacţionare. Michelin a înregistrat o scădere de 2,9%, iar Continental de 3,5%. În ultimii ani, pe aceleași încălcări legislative au mai fost amendate companii din industria auto, printre care furnizorii de rulmenţi auto, scaune auto sau sisteme de frânare.

Compania italiană Pirelli: “Am acţionat corect şi întotdeauna în totală conformitate cu toate regulile şi reglementările. Pirelli informează că acordă sprijin total autorităţii în cadrul investigaţiilor în curs”.

Producătorul german Michelin: “Suntem incluși în anchetă UE cu toate că respectăm strict regulile de concurenţă”.

Nokian Tyres din Finlanda a declarat că sediul său central a fost percheziţionat şi că va coopera cu autoritatea europeană.

Amenzi de până la 10% din cifra lor de afaceri globală

Companiile găsite vinovate de încălcarea regulilor antitrust ale UE se confruntă cu amenzi de până la 10% din cifra lor de afaceri globală. Autoritatea de supraveghere a UE a declarat că produsele vizate de percheziţii sunt anvelopele noi vândute în Spaţiul Economic European, care cuprinde ţările UE, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein. “Comisia este îngrijorată că a avut loc o coordonare a preţurilor între companiile inspectate, inclusiv prin intermediul comunicărilor publice”, a declarat executivul UE într-un comunicat remis de Reuters.

„Comisia Europeană este îngrijorată de o posibilă coordonare la nivelul prețurilor între companiile inspectate, inclusiv prin intermediul comunicărilor publice”, a afirmat executivul UE într-o declarație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *