- Știri
Controale la nivel european. Mari producători de anvelope au fost supuși unor percheziții de amploare de către autorităţile antitrust ale Uniunii Europene (UE). Ca urmare a acestor controale, acţiunile Pirelli, Continental, Michelin şi Nokian Tyres au înregistrat scăderi masive. Toate aceste companii au uzine și în România
Comisia Europeană acţionează ca autoritate de aplicare a concurenţei în Uniunea Europeană. Deși oficialii comisiei nu au oferit detalii despre motivele verificărilor, Reuters notează că anchetă vizează formarea unui posibil cartel.
Concret, este vorba despre o posibilă aliniere a prețurilor pentru anvelopele autoturismelor și vechiculelor comerciale de mic și mare tonaj. “Comisia Europeană este îngrijorată de o posibilă coordonare la nivelul prețurilor între companiile inspectate. Acestea făcându-se inclusiv prin intermediul comunicărilor publice.”, a afirmat executivul UE într-o declarație.

În consecință, acţiunile Pirelli au scăzut cu până la 3,8%, fiind apoi suspendate temporar de la tranzacţionare. Michelin a înregistrat o scădere de 2,9%, iar Continental de 3,5%. În ultimii ani, pe aceleași încălcări legislative au mai fost amendate companii din industria auto, printre care furnizorii de rulmenţi auto, scaune auto sau sisteme de frânare.
Compania italiană Pirelli: „Am acţionat corect şi întotdeauna în totală conformitate cu toate regulile şi reglementările. Pirelli informează că acordă sprijin total autorităţii în cadrul investigaţiilor în curs”.
Producătorul german Michelin: “Suntem incluși în anchetă UE cu toate că respectăm strict regulile de concurenţă”.
Nokian Tyres din Finlanda a declarat că sediul său central a fost percheziţionat şi că va coopera cu autoritatea europeană.
Amenzi de până la 10% din cifra lor de afaceri globală
Companiile găsite vinovate de încălcarea regulilor antitrust ale UE se confruntă cu amenzi de până la 10% din cifra lor de afaceri globală. Autoritatea de supraveghere a UE a declarat că produsele vizate de percheziţii sunt anvelopele noi vândute în Spaţiul Economic European, care cuprinde ţările UE, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein. „Comisia este îngrijorată că a avut loc o coordonare a preţurilor între companiile inspectate, inclusiv prin intermediul comunicărilor publice”, a declarat executivul UE într-un comunicat remis de Reuters.
„Comisia Europeană este îngrijorată de o posibilă coordonare la nivelul prețurilor între companiile inspectate, inclusiv prin intermediul comunicărilor publice”, a afirmat executivul UE într-o declarație.