• Știri

Proiectul prevede sanctionarea conducerii autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei fara anvelope de iarna cu retinerea talonului auto si amenda de pana la 4.000 de lei.

Textul de lege privind adoptarea Ordonantei Guvernului 5/2011 stabileste ca neechiparea cu anvelope de iarna, precum si cu lanturi in cazul vehiculelor de transport de marfa de peste 3,5 tone si a celor de transport de persoane cu peste noua locuri, atrage retinerea talonului auto si a unei amenzi cuprinse intre 2.500 si 4.000 de lei.

Sanctiunile cuprind amenda, la care se adauga o suma dedicata repararii drumurilor si despagubirilor pentru pagubele produse in urma accidentelor ca urmare a nedotarii corespunzatoare a masinilor.

De asemenea, conform definitiei prevazute de reglementare, cauciucurile all-seasons sunt acceptate ca fiind anvelope de iarna.

Ordonanta permite utilizarea lanturilor antiderapante, insa numai pe drumurile acoperite de zapada, iar pe alte suprafete se aplica sanctiuni si in acest caz, pentru deteriorarea carosabilului.

Actul normativ stipuleaza aplicarea de catre Registrul Auto Roman a sanctiunilor referitoare la starea tehnica a autovehiculelor comerciale in cazul controalelor tehnice efectuate de catre RAR impreuna cu Politia Romana.

In acelasi timp, vizeaza cresterea fondurilor incasate de catre CNADNR, de fonduri destinate remedierii starii tehnice a drumurilor si a pagubelor provocate de accidente care se produc pe drumurile nationale si autostrazi.

Obligativitatea echiparii autovehiculelor cu anvelope de iarna se impune incepand cu data de 1 noiembrie a fiecarui an pana la 1 martie.

Camera Deputatilor este for decizional in cazul acestui act normativ, aprobat de Senat pe 26 aprilie. AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *