- Logistică
Prețul chiriilor din domeniul industrial a fost anunțat la începutul acestui an, însă pe parcursul ultimelor luni a început să scadă substanțial, notează un raport al firmei de imobiliare Cushman&Wakefield. Inițial, valoarea chiriilor avusese o creștere cu un procent de 13,8%, depășind cu mult procentajul existent înainte de pandemia cu coronavirus din 2020. Procentul de scădere raportat recent este de 27%.
„Creșterea chiriilor este văzută ca un barometru al succesului pentru proprietarii de active imobiliare. Această tensiune comercială s-a accentuat pe măsură ce chiriașii se luptă cu presiunea cauzată de creșterile de costuri, cum ar fi combustibilul, utilitățile și forța de muncă.”, a declarat recent Tim Chrington, șeful departamentului „Logistics and Industrial EMEA” a firmei Cushman & Wakefield.
Un raport efectuat de companie anterior menționat relevă faptul că în România sunt realizate la momentul actual proiecte industriale și logistice de aproximativ jumătate de milion de metru pătrat. În Europa, s-a ajuns la peste 30 de milioane de mp folosiți în perioada 2022-2023, comparativ cu 45 de milioane de mp din urmă cu doi ani (2021-2022). Investiția în aceste proiecte a ajuns la suma semnificativă de 37 de miliarde de euro. Aceasta a fost înregistrată în intervalul 2022-2023.
Țările care au înregistrat cea mai mare creștere a metrilor pătrați utilizați pentru proiectele industriale sunt următoarele: Irlanda, Cehia, Ungaria, Polonia, Germania. Există și țări care au suferit scăderi considerabile: Franța, Regatul Unit al Marii Britanii și Țările de Jos.
Pe măsură ce ne îndreptăm către finalul de an, anticipăm că rata de ocupare a spațiilor se va stabiliza la niveluri asemănătoare cu cele observate înainte de pandemie” , a spus Sally Bruer, directoarea departamentului Research and Insight, din cadrul firmei Crushman and Wakefield.
Care este situația în România?
Principalele orașe care vor avea amprenta dezvoltatorilor industriali sunt: București, Brașov și Bacău. Există o presiune asupra nivelurilor de închiere în perioada următoare deoarece proiectele speculative au o cantitate limită. Deși România a înregistrat creșteri substanțiale în vederea spațiilor industriale și logistice, chiriile au cel mai scăzut procent din regiune.
Distribuția parcurilor industriale este realizată astfel: București (154.000 mp), Brașov (108.000 mp), Bacău (50.000 mp), Slatina (50.000 mp), Timișoara (34.000 mp).
Într-un context în care incertitudinea economică continuă să afecteze planurile de expansiune ale chiriașilor, dezvoltatorii pot adopta abordări mai precaute atunci când vine vorba de începerea unor noi investiții în facilități logistice, cel putin pe termen scurt. Această prudență poate fi observată și pe alte piețe din regiune, unde noua ofertă a înregistrat o scădere anuală cu 16% în primele 9 luni ale anului 2023, a declarat Andrei Brinzea, Partener Agenția Industrială Cushman & Wakefield Echinox.
În ciuda faptului că valoarea globală a chiriilor industriale a crescut în România și în 2020, în prezent procentul este cel mai scăzut din întreaga regiune. Cererea trimestrială de spații industriale și logistice a crescut la nivel național cu 254% (de la peste 75 000 mp până la 260 000 mp).
Sursă foto: pixabay.com